Sağlık Dövme yaptırmadan önce iki kere düşünün!

Dövme yaptırmadan önce iki kere düşünün!

Paylaş
Dövme yaptırmadan önce iki kere düşünün!

Uzmanlar, koyu renkli dövmelerin açık renkli olanlara göre daha kolay silindiğini söylüyor. Dövmenin içindeki boya ne kadar fazla olursa tedavi seanslarının sayısı da o kadar fazla oluyor

Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu, genel olarak koyu renkli dövmelerin, açık renkli olanlara göre daha kolay silindiğini belirterek, "İçerdiği boya ne kadar fazla olursa tedavi seanslarının sayısı da o kadar fazla oluyor" dedi.

Haberin Devamı

BİR ANLIK HEVES PİŞMAN ETTİREBİLİR

Çavuşoğlu, vücuda dövme uygulamasının özellikle gençler arasında hızla yayıldığını, bir anlık hevesle yaptırılan dövmelerin yıllar sonra pişmanlıklara ve sosyal anlamda sıkıntılara neden olduğunu ifade etti.

Birçok gencin, kız veya erkek arkadaşının ismini vücuduna dövme yaptırdığını anlatan Çavuşoğlu, "Sonra olası bir ayrılık durumunda kalıcı dövmeler gençlerin psikolojilerini bozuyor, ciddi problemlere neden oluyor. Yine gençler sevdiği sözlerin, figürlerin ve şekillerin de dövmesini yaptırıyor. İlerleyen yaşlarda zevk ve beğenileri değişince bunlardan pişmanlık duyuyorlar" diye konuştu.

Bu sorunları yaşayan kişilerin dövmelerden kurtulmak için kendilerine geldiğini anlatan Çavuşoğlu, profesyonel şekilde yapılan dövmeleri çıkarmada, amatör uygulamalarla yapılanlara oranla daha başarılı olduklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Dövme silme işleminin temelde, deriye dışarıdan verilmiş olan renk içeren maddelerin (pigment), belirli dalga boylarındaki güçlü ve kısa lazer atışları ile parçalanması esasına dayandığını anlatan Çavuşoğlu, "Bu güçlü ışınlar tıpkı güdümlü bir füze gibi sadece boya maddesini hedefleyip parçalamakta ve bu işlem sırasında çevre dokuya hasar vermemektedir. Parçalara ayrılmış pigment tanecikleri vücudun savunma hücreleri tarafından temizlenmektedir. Bu temizlenme sürecine izin verebilmek için işlemler en erken 1 ay ara ile yapılmaktadır. Bu işlemler de ortalama 5 seans sürmektedir" diye konuştu.

'EN SEVMEDİĞİMİZ YEŞİL VE SARI RENKLİ DÖVMELER'

Amatör dövmelerin çıkartılma başarısının kullanılan boyanın cinsine ve kalitesine, rengine ve uygulama tekniğine göre değişmekte olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Siyah, mavi, kahverengi ve gri renkli dövmeler tüm ışık dalga boylarını daha iyi emmekte ve silinmeleri daha kolay olmaktadır. Kırmızı, turuncu ve mor
renkli boyalar da tıpkı koyu renkliler gibi daha başarılı oranda çıkartılmaktadır.

Açık mavi ve yeşil dövmelerin de farklı dalga boylarıyla çıkarılması mümkündür. Turkuaz renkli boyalarda içerdiği pigmente göre değişken başarı oranları yakalanabilmektedir. En sevmediğimiz ve tercih etmediğimiz yeşil ve sarı renkli dövmelerdir. Ancak günümüzde farklı dalga boylarıyla yeşil renkli pigmentin parçalanması sağlanabilmektedir.

Haberin Devamı

Sarı renkli boyalar dalga boyu daha uzun olan ışıkları yansıtma eğilimindedir ve bu nedenle silinmeleri daha zordur. Yeşil ve sarı renkli dövmelerde ek cerrahi ve lazer kombinasyonları kullanılması gerekiyor. Genel olarak koyu renkli dövmeler açık renkli olanlara göre daha kolay siliniyor ve içerdiği boya ne kadar fazla olursa tedavi seanslarının sayısı da o kadar fazla oluyor."

SİLME İŞLEMİ SÜRESİNCE GÜNEŞTEN UZAK DURUN

Gelişmiş lazer tedavilerinden önce genelde dövmenin üzerine yerleştirilen figürle isim veya şekillerin değiştirilmesi yoluna gidildiğini ifade eden Çavuşoğlu, son dönemlerde ise uygulanan başarılı lazer tedavileriyle dövmeyi tam olarak veya yüzde 80-90 oranında çıkarmanın mümkün olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, dövme silme işlemi süresince ciltte ışık hassasiyeti oluşturabilecek ilaçlardan ve özellikle yaz aylarında güneşten kaçınmayı önerdiklerini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

AA