Merkez Dr. Tatar: Madencilik politikaları güncellenmeli

Dr. Tatar: Madencilik politikaları güncellenmeli

Paylaş
Dr. Tatar: Madencilik politikaları güncellenmeli

Dr. Tatar: Madencilik politikaları güncellenmeli

ADANA,(DHA)- TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, madencilik politikalarının masaya yatırılarak yeniden ele alınmasını istedi.

4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle açıklama yapan Dr. Tatar, "TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, milyonlarca yılda oluşan ve yenilenemez yeraltı kaynaklarımız olan madenlerimizin kamu yararı doğrultusunda uluslararası norm ve standartlar baz alınarak aranmasını, işçi sağlığı ve güvenliğini esas alarak; çevreyi, doğal ve kültürel zenginliklerimizi koruyarak değerlendirilmesini ve buna yönelik politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini bir kez daha yineliyoruz" dedi. Maden politikalarının güncellenmesi gerektiğine işaret eden Mehmet Tatar, taleplerini şöyle sıraladı:
"Özelleştirmelere, taşeronlaştırmaya derhal son verilmelidir. İnsanı merkezine almayan, en kısa sürede en fazla karı hedefleyen; günlük çalışma süresi uzun, ücreti düşük, güvencesiz, sendikasız çalışma ortadan kaldırılmalıdır. Öncelikle özel maden işletmelerinde maliyet unsuru olarak görülüp uygulanmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri tam olarak uygulanmalıdır. İş güvenliği denetimi eksiksiz yerine getirilmeli, denetimin özelleştirilmesi uygulamalarına derhal son verilerek kamusal denetim etkinleştirilmelidir. Kazaların önlenebilmesi için sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Madencilik sektöründe faaliyet gösteren her işletmede acilen risk değerlendirmesi yapılmalı, çalışması uygun olmayan işletmeler gerekli tedbirleri almak üzere hemen kapatılmalıdır. Bütün maden işletmelerinin bilimsel ve teknik esaslara, uluslararası güvenli çalışma standartlarına uygun faaliyet göstermesini sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalı, ilgili meslek disiplinlerinin koordineli çalışması ve işverenden mali bağımsızlığı sağlanmalıdır. Maden işletmelerinde jeolojik – jeoteknik ve hidrojeolojik çalışmalara sadece işletme öncesinde değil, gelişmiş ülkelerin uyguladığı gibi, işletme sırasında hatta işletme sonrasında da gerekli önem verilmelidir."

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı