Merkez Dr. Yavuzyılmaz’dan, antibiyotik uyarısı

Dr. Yavuzyılmaz’dan, antibiyotik uyarısı

Paylaş
Dr. Yavuzyılmaz’dan, antibiyotik uyarısı

Dr. Yavuzyılmaz’dan, antibiyotik uyarısı

Esra TÜRKER/BURSA, (DHA)-BURSA İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, 18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası kapsamında açıklamalarda bulundu. Dr. Yavuzyılmaz, antibiyotiklerin hayat kurtaran en önemli antimikrobiyal ajanlar olduğunu ve çok kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Dr. Yavuzyılmaz, antibiyotik direncinin tüm dünyayı ve sadece bugünü değil geleceği de ilgilendiren, çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Dr. Yavuzyılmaz, bu nedenle vatandaşları gereksiz antibiyotik kullanmamaları konusunda uyardı. Dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonların, hastalık ve ölüm oranlarının artmasına ve hastanedeki yatış sürelerinin uzamasına neden olduğunu belirten Dr. Yavuzyılmaz “Antibiyotiklerin hem insanlarda, hem de tarım ve hayvancılık sektörlerinde uygunsuz kullanımı, hijyen yetersizliği, aşılama ve enfeksiyon kontrol önlemlerinin yetersiz uygulanması gibi nedenler antibiyotik direncinin ortaya çıkmasını ve yayılmasını arttırıyor” dedi.

Dirençli bakterilerin gelişiminin durdurulması ve antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çarenin antibiyotiklerin akılcı kullanılması olduğunu belirten Dr. Yavuzyılmaz, "Akılcı antibiyotik kullanımının sağlanması için öncelikle kanıta dayalı tanı yöntemleri kullanılarak enfeksiyonların tanısının doğru konulması gerekir. Tanının mikrobiyal testler ile desteklenmesi antibiyotik seçiminde en önemli süreçtir. Antibiyotik duyarlılık testlerinin standardizasyonu etkene yönelik antibiyotik tedavisinin daraltılmasına olanak verir. Böylece gereksiz geniş spektrumlu antibiyotik kullanımının azaltılması mümkün olur” dedi.

Nezle ya da grip gibi virüslere bağlı enfeksiyonlarda antibiyotiklerin tedavide yerinin olmadığı ve gereksiz antibiyotik kullanımıyla istenmeyen yan etkilerin görülebileceğinin altını çizen Dr. Yavuzyılmaz şöyle konuştu:

“Enfeksiyonlara karşı mücadelede, hijyen, sanitasyon, sağlık bakımı, el hijyeni gibi standart önlemleri içeren gerekli bütün enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanmasının sağlanması, aşı ile önlenebilen hastalıklarda etkili bağışıklama programlarının yürütülmesi de önem arz etmektedir. Hekiminiz reçete etmediği zaman antibiyotik kullanmayın ve hekiminizin gerekli gördüğü antibiyotiği mutlaka verilen doz, şekil ve sürelerde kullanın. Bu yalnızca siz ve aileniz için en iyi tedaviyi sağlamakla kalmamakta, toplumda antibiyotik direnci riskinin azalmasını da sağlayacaktır.”

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı