Bilim - Teknoloji Drone'lar arama kurtarma çalışmalarına da katılacak
Paylaş
Drone'lar arama kurtarma çalışmalarına da katılacak

DJI, drone destekli arama kurtarma çalışmalarının takibi amacıyla çevrimiçi bir uygulama geliştirdi. Geliştirilen Drone Kurtarma Haritası sayesinde tüm dünyada 200'den fazla acil durum müdahalesi raporlandı ve 400'ün üzerinde insana yardım edildi.

Harita, birçok farklı polis departmanı, itfaiye teşkilatı ve gönüllü arama kurtarma ekibinden oluşuyor. Uygulamada yetkili kaynaklardan toplanılan haberler ve sosyal medya yayınlardan gelen anlık bildirimler yer alıyor. Drone ile yapılan arama kurtarmaların yeri, tarihi, özeti ve ilgili linkler sayesinde vakalar oldukça kolay takip edilebiliyor.

Haberin Devamı

DJI Kamu Güvenliği Entegrasyonu Kıdemli Direktörü Romeo Durscher konuya ilişkin: “DJI Drone Kurtarma Haritası, acil durumlarda insansız hava araçlarının ne kadar etkili olduğu konusunda global kapsamda en iyi referansımız haline geldi. Arama kurtarmalarda kullanılan drone'ların, riskleri azaltmanın yanında insan hayatı kurtarmada da oldukça büyük bir etkisi var.'' dedi.

Karanlıkta bile termal görüntüler yakalayabilen kameralar sayesinde ormanda, tarlada, açık denizde veya dağda kaybolan insanların görüntüleri yakalanıyor. Uygulama yalnızca drone'ların arama kurtarma sürecine dahil olmasıyla sınırlı kalmıyor, tehlike anı yaşayan insanların tespitinde de aktif rol oynuyor. Bütün bunlar acil durumda drone'ların geleneksel bir yer tabanlı aramaya göre müdahaledeki hızını ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Bir parkta yaralı vaziyette yatarken gönüllü bir drone pilotu tarafından bulunan Jason Mabee'nin, "Geliştirilen teknoloji hakkında drone'ların arama kurtarma çalışmalarındaki önemine bir drone tarafından hayatım kurtularak bizzat şahit oldum. Drone'ların tüm dünyada birçok insana yardım edebileceğini bilmek bana güven veriyor. DJI Drone Kurtarma Haritası acil durumlarda dron kullanımının öneminin en büyük kanıtı” sözleri konunun önemini bir kez daha öne çıkardı.

Utah Eyaleti Weber Bölgesi Arama Kurtarma Drone Takım Koordinatörü Kyle Nordfors da: “Drone'lar zor koşullarda yapılan arama kurtarma çalışmalarında hali hazırdaki şartları baştan yaratıyor. Geçtiğimiz yıl iki defa geceleri tehlikeli arazide mahsur kalan yürüyüşçüleri drone'ların yardımıyla bulduk ve kurtardık. Bu teknoloji gönüllü arama kurtarma kuvvetlerimiz üzerindeki riski ve baskıyı da azalttı. Drone’ların bütün insanlığa yaptığı bu katkı sayesinde arama kurtarma ekiplerimiz de artık daha güvenli çalışma şartlarına sahipler". ifadesiyle destek oldu.

DJI Politika ve Hukuktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Brendan Schulman: “DJI'ın geliştirdiği Dron Kurtarma Haritası, politikacıların da drone’ların insan hayatı kurtarmadaki önemini anlamaları için oldukça güçlü bir kaynak. Drone kullanımını kısıtlayan, caydıran kararlar ve drone maliyetini artıracak politikaların zararları da artık açıkça görülebilir durumda.''dedi.

Haberin Devamı

DJI bugüne kadar drone’ların arama kurtarma faaliyetlerine etkisine dair iki farklı rapor yayınladı. Yayınlanan raporda ilk olarak 2017 yılında gerçekleşen bir arama kurtarma çalışmasında 59 kişi kurtarıldı.2018'de yayınlanan raporda da bu rakamın küresel çapta 124'e yükseldiği kaydedildi. DJI, drone destekli kurtarma faaliyetlerini haberler üzerinden, sosyal medyadan ve diğer kaynaklardan da takip ediyor. DJI Drone Kurtarma Haritasında yer almayan herhangi bir çalışmayı sayfanın altında bulunan form sayesinde kolayca herkes kaydedebiliyor. Kayıt sonrası yapılan başvurunun doğruluğu kontrol ediliyor.