Ekonomi 'Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi'nde 'İstanbul' vurgusu

'Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi'nde 'İstanbul' vurgusu

Paylaş
'Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi'nde 'İstanbul' vurgusu

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, "İstanbul, 'Kanal İstanbul', Marmaray, üçüncü köprü, kentsel dönüşüm ve toplu taşıma projeleriyle, kongre ve finans merkezleriyle, tarihi zenginlikleriyle ve kültürüyle önümüzdeki dönemde de gerçekten dünyada çözümün merkezlerinden biri olacaktır" dedi

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "İstanbul, ’Kanal İstanbul’, Marmaray, üçüncü köprü, kentsel dönüşüm ve toplu taşıma projeleriyle, kongre ve finans merkezleriyle, tarihi zenginlikleriyle ve kültürüyle önümüzdeki dönemde de gerçekten dünyada çözümün merkezlerinden biri olacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Bağış, "Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi"nde yaptığı konuşmada İstanbul’un ulaşımla ilgili ufak tefek sorunlar yaşamasına rağmen, genel perspektifle ve dünya tarihi açısından bakıldığında dünyanın "en akıllı" şehirlerinden biri olduğunu söyledi.

Dünyanın farklı yerlerinde insanlar değerleri üzerinden savaşırken, İstanbul’da bütün inançların, değerlerin ve kültürlerin birlikte huzur içinde yaşadığını anlatan Bağış, "Bugün gerçekten İstanbul’un geldiği noktada İstanbul’un çözülemeyecek sorunu yok. Çok şükür İstanbul’daki en önemli zenginliğimiz hoşgörü, karşılıklı empati yapabilme özelliğimiz" dedi.

Bağış, İstanbul’un diğer sorunlarına eğilen bir iktidar ve yerel yönetim anlayışı olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Doğudan ve batıdan İstanbul’a ciddi bir ilginin olduğuna işaret eden Bağış, şöyle konuştu:

"Bu da İstanbul’un aklının başkaları tarafından da keşfedilmeye başladığının bir göstergesi. Eskiden İstanbul deyince, yurt dışında anlatma ihtiyacı hissederdik. Ama şu anda İstanbul’un marka değeri, belki de Türkiye’nin marka değerinin bile önüne geçti. AB müzakere sürecinde, İstanbul’u anlatmaktan çok büyük haz duyuyorum ve Avrupalılara her fırsatta İstanbulsuz bir AB’nin ne kadar zayıf, fakir olacağını ve İstanbulsuz bir AB fikrinin aslında İstanbul için değil, AB için, böylesine bir barış projesi için, ne kadar eksik kalacağını anlatmaya çalışıyorum."

-"Akıllı AB, Türkiye’nin ve İstanbul’un potansiyelini bünyesine katan AB olacaktır"-

Egemen Bağış, "akıllı şehirler" kavramının dünyada yeni yeni gündeme geldiğini, ancak amacı itibariyle bu topraklarda her zaman var olduğunu dile getirerek, "Çünkü akıllı olmak öncelikle aklı kullanabilecek iletişim kanallarının açık olmasını gerektirir. Bu şehirde bütün farklılıklarımızla çok büyük bir zenginliği temsil ettiğimizin farkındayız. Dünyada bunun farkında olmayan şehirlerde yaşanan sıkıntıları görüyoruz. Onların da İstanbul’u, İstanbul’daki birlikte yaşama kültürünü nasıl bir ilham kaynağı olarak gördüklerinin farkındayız" diye konuştu.

İstanbul’un, Avrupa’nın en Asyalı, Asya’nın en Avrupalı şehri olduğunu belirten Bağış, "Ne Asya uğruna Avrupa’dan vazgeçme lüksümüz vardır, ne de Avrupa uğruna Asya’dan vazgeçme lüksümüz vardır" dedi.

Haberin Devamı

Bağış, İstanbul’un Türkiye’nin en büyük zenginliklerinden biri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İşte akıllı AB de Türkiye’nin ve İstanbul’un potansiyelini bünyesine katan bir AB olacaktır. İstanbul bir moda, iletişim, ticaret, diyalog, hoşgörüdür ama İstanbul aynı zamanda Avrupa’nın en doğal başkentlerinden, en büyük zenginliklerinden biridir. İstanbul, ’Kanal İstanbul’, Marmaray, üçüncü köprü, kentsel dönüşüm ve toplu taşıma projeleriyle, kongre ve finans merkezleriyle, tarihi zenginlikleriyle ve kültürüyle önümüzdeki dönemde de gerçekten dünyada çözümün merkezlerinden biri olacaktır."

Bu arada toplantıda yer alacağı belirtilen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın, programdaki yoğunluk nedeniyle toplantıya katılamadığı öğrenildi.