Gündem Dünya böyle ceza görmedi

Dünya böyle ceza görmedi

Paylaş
Dünya böyle ceza görmedi

Maliye, DYH'nin dört şirketine 3.76 milyar lira ceza kesti

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Doğan yayın Holding’in iştirakleri Doğan TV Holding, D Yapım Reklamcılık ve Dağıtım, Doğan Prodüksiyon Hizmetleri ile Alp Görsel İletişim Hizmetleri’ne toplam 3 milyar 755 milyon lira ceza kesti

Türkiye tarihinde görülmemiş büyüklükte olan bu ceza, şirketlerin hiçbir kazanç, gelir veya kâr içermeyen devir işlemlerinin, yasanın tanıdığı muafiyetlere rağmen, sübjektif yorumla, ‘sıradan hisse satışı’ sayılmasına dayandırıldı. Maliye Bakanlığı’nın Doğan Grubu şirketlerine yönelik ağır vergi cezalarına bir yenisi daha eklendi.

Daha önce Doğan Yayın Holding’e 1 milyar lira, arkasından Hürriyet Gazetecilik’e 22 milyon lira ceza kesilmişti. Dalgalar halinde grup şirketlerine gelen onlarca kontrolörün aylar süren incelemeleri sonucu yazılan vergi incelemelerinin ikinci dalgasında incelemeye alınan Doğan TV Holding, D Yapım Reklamcılık ve Dağıtım, Doğan Prodüksiyon Hizmetleri ile Alp Görsel İletişim Hizmetleri’ne de 3 milyar 755 milyon lira ceza yazıldı. Bu 4 şirketin 2005, 2006 ve 2007 hesap dönemlerine ilişkin olarak yapılan vergi incelemelerine istinaden kesilen ceza konusunda Doğan Yayın Holding, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na dün sabah saatlerinde bir açıklama yaptı.

Baykal: Bu ceza büyük bir zulümdür

Açıklamada, “Vergi inceleme raporlarında kişisel değerlendirmelere ağırlık verildiği” belirtildi. Doğan Yayın Holding, vergi inceleme raporlarında, Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yer almayan şartların öne sürüldüğünü ve genel kabul görmüş yaklaşımların ötesine geçildiğini gözlemlediklerini açıkladı. 15 rapor yazılmış DYH’nin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yayımlanan açıklamasında, incelenen 4 şirket için 10 Ağustos 2009 ve 25 Ağustos 2009 tarihli 15 adet Vergi İnceleme Raporu’nun, Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri tarafından adı geçen şirketlere tebliğinin önceki gün akşam saat 18.00 itibariyle öğrenildiği belirtildi. Açıklamada, “Söz konusu vergi inceleme raporları 1 milyar 877 milyon 454 bin 857 TL tutarında vergi aslı, 1 milyar 877 milyon 454 bin 85 TL tutarında vergi ziyaı cezası, 60 bin TL tutarında usulsüzlük cezası ve 282 bin 173 TL özel usulsüzlük cezası içermektedir” denildi.

Gerekçe: Yönetim değişmedi Açıklamaya göre raporlarda, bağlı ortaklıklar arasındaki hisse değişim işlemlerinde yönetim kontrolünün değişmemiş olduğu gerekçe gösterilmek suretiyle hisse değişim işlemlerinin Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19 ve 20’nci maddelerine uygun olmadığı, söz konusu işlemlerin sıradan hisse satış işlemi olduğu, bu çerçevede hisse devir işlemlerinin aktife kayıtlı değer yerine ’Vergi İnceleme Raporu’ ile belirlenen ’emsal değer’den yapılması gerektiği iddia ediliyor. Ardından saptanan ’emsal bedelle’ ’defter değeri’ arasındaki fark üzerinden Kurumlar Vergisi matrah farkı hesaplanarak cezalı Kurumlar Vergisi ile sıradan hisse satışı olduğu iddia edilen söz konusu işlemlerle ilgili olarak ayrıca, ’Vergi İnceleme Raporu’ ile belirlenen ’emsal değer’ esas alınmak ve bu değer üzerinden hesaplanmak suretiyle cezalı Katma Değer Vergisi (KDV) talep ediliyor.

'DOĞAN YAYIN HOLDİNG AÇIKLAMASI'NI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

DOĞAN YAYIN HOLDİNG AÇIKLAMASI:

Tüm işlemler yasaya uygun DYH, vergi cezasına ilişkin olarak, vergi inceleme raporlarında, “Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yer almayan şartların öne sürüldüğü ve genel kabul görmüş yaklaşımların ötesine geçilerek kişisel değerlendirmelere ağırlık verildiğinin gözlemlendiğini“ belirtti. Doğan Yayın Holding’in, Koordinatör Murat Doğu ve Yönetim Kurulu Üyesi Soner Gedik imzalarıyla Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) yayımlanan açıklamasında, vergi inceleme raporlarındaki iddialara şu yanıtlar verildi:

"DEĞİŞİMDE YASANIN ÖNGÖRDÜĞÜ TÜM ŞARTLAR YERİNE GETİRİLDİ “

- Vergi inceleme raporunda eleştiri konusu yapılan hisse değişimi işlemlerinde iddia edildiğinin aksine, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19 ve 20’nci maddelerinde yer alan şartlar eksiksiz olarak yerine getirilmiştir. Vergi inceleme raporlarında, Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yer almayan şartların öne sürüldüğü ve genel kabul görmüş yaklaşımların ötesine geçilerek kişisel değerlendirmelere ağırlık verildiği gözlemlenmektedir.

Dış Basın: Doğan'a ceza basın özgürlüğüne tehdit

YASA, YÖNETİM DEĞİŞMEZSE MUAFİYET YOK DEMİYOR

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19 ve 20’inci maddelerinde yönetim değişikliği olmayan hisse değişimi işlemlerinin istisnadan yararlanamayacağı yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır.

SENETLİ HİSSE SATIŞINDA KDV İSTİSNASI VAR

Senede bağlanmış hisselerin satışında KDV hesaplanması; Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17/4-g maddesinde, hisse senedi teslimlerinin KDV’den istisna olduğu net olarak hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla tamamen karşılıklı hisse değişimi yapılarak gerçekleştirilen hisse senedi (ilmühaber) teslimi işleminde de KDV uygulanmaması gerektiği açık bir yasa hükmüdür.

YASA, ‘İLMUHABER SENETTİR’ DİYOR, KONTROLÖR KABUL ETMİYOR

- Maliye Bakanlığı’nın 232 sayılı GVK Genel Tebliği’nin 5’inci bölümünde, ’Geçici İlmühaberler’ ile ilgili olarak; ’bilindiği üzere geçici ilmühaberler anonim şirketler tarafından hisse senetlerinin yerini tutmak amacıyla çıkartılan menkul kıymetlerdir’ denilmektedir. Söz konusu tebliğde ilmühaberler, sahiplerine genel kurul toplantılarına katılmak, oy kullanmak, kar payı almak ve benzeri pay sahipliği haklarını kazandıran hisse senedi hükmünde menkul kıymetler olarak tanımlanmaktadır. Oysa Vergi inceleme raporunda ilmühaberlerin kıyas yoluyla hisse senedi hükmünde sayılmayacağı iddia edilerek, hisse değişimi işlemi sıradan bir satış işlemi olarak değerlendirilmek suretiyle KDV’ye tabi tutulmuştur. Genel kabul görmüş ve yerleşik uygulamalar dikkate alındığında, ilmühabere bağlanmış hisselerin değişiminde KDV hesaplanması gerektiği yönünde bir yorumla bilgimiz dahilinde ilk kez karşı karşıya kalınmaktadır.

SENEDE BAĞLI SATIŞTA KDV ALINIRSA YABANCI SERMAYE GELİR Mİ?

- Daha önce de kamuya açıkladığımız üzere köklü bir şirketleşme kültürüne ve gelişmiş bir sermaye piyasasına sahip Türkiye’de, senede ilmühabere bağlanmış hisselerin satışında KDV hesaplanması yönünde yapılacak yorumların, özellikle dış finansman ve kaynak ihtiyacının arttığı bir dönemde Türkiye için olumsuz sonuçlarının olması kaçınılmazdır. Yurt dışında yerleşik yabancı yatırımcıların özellikle son 5 yılda Türkiye’ye önemli yatırımlar yaptığı ve bu kapsamda iştirak hissesi satın almak suretiyle birçok şirketimize iştirak ettiği bilinmektedir. Vergi inceleme raporundaki iddia kabul gördüğü takdirde son 5 yılda iştirak hissesini satmış birçok gerçek ve tüzel kişi için vergi matrah farkı ve vergi ziyaı cezası hesaplanması gündeme gelecektir.

Tekraren önemle vurgulamak gerekirse; vergi inceleme raporlarında eleştiri konusu yapılan uygulamaların, yasal düzenlemelere ve Maliye Bakanlığı’nın tebliğ, sirküler ve muktezalarına uygun olduğu düşünülmektedir. Vergi inceleme raporlarında yer alan tüm iddialara karşı uzlaşma dahil, her türlü yasal hak adı geçen bağlı ortaklıklarımız tarafından kullanılacaktır. Konuya ilişkin gelişmeler oldukça kamuya açıklanacaktır.”

2