Spor Dünya Doping Kurumu: Rusya atletizmden men edilmeli

Dünya Doping Kurumu: Rusya atletizmden men edilmeli

Paylaş
Dünya Doping Kurumu: Rusya atletizmden men edilmeli

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) ve Rusya Atletizm Federasyonu hakkında hazırlanan raporda Rusya'nın atletizmden men edilmesi tavsiye edildi

Dünya Dopingle Mücadele Kurumu (WADA) tarafından hazırlanan raporda, Rusya'nın hem Spor Bakanlığı, hem federasyon hem de sporcu düzeyinde yasaklı maddelerin kullanımı için usülsüzlük yaptığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Raporda Rusyanın dopingle mücadele konusunda kayda değer adım atmadan uluslararası atletizm şampiyonalarına katılımının engellenmesi de talep ediliyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin WADA raporunu dikkate alması halinde Rus atletlerin 2016 Rio olimpiyatlarında yarışamaması gündeme gelebilir. Özellikle 2012 Londra Olimpiyat oyunlarında Rus yetkililerin ve Rus atletlerin doping yönetmeliklerini hiçe saydığı ve 'Olimpiyat oyunlarını sabote ettiği' ifadeleri raporda yer alıyor.

Diack'da soruşturuluyor

Raporun açıklanmasından dakikalar önce Uluslararası Olimpiyat Komitesi, eski IAAF Başkanı 82 yaşındaki Lamine Diack'ın da onursal üyeliğinin askıya alınması tavsiyesinde bulundu. Diack, Rusya'da sonucu pozitif çıkan doping testlerini hasır altı etme karşılığında 1 milyon euro almakla suçlanıyordu. Daha rapor açıklanmadan Fransa'da savcılar Diack aleyhine harekete geçmiş ve eski IAAF Başkanı hakkında soruşturma başlatmıştı.

Haberin Devamı

'Güveni tazeleyeceğiz'

Raporun açıklanmasından önce BBC'ye röportaj veren IAAF'ın yeni Başkanı Sebastian Coe ise yaşananları 'Spor için karanlık günler' olarak nitelemiş ve "Göreve gelir gelmez kapsamlı bir inceleme başlattım. Ortaya atılan iddiaların ciddiyeti ışığında bu incelemelerin derinleştirdik" demişti. Coe, spora ve atletizme olan güveni tazeleyebilmek için elinden geleni yapacağını da vurgulamıştı.

Coe'nun bahsettiği IAAF incelemesi, sadece Alman televizyonlarında gösterilen ve Rusya Atletizm Federasyonu'nu inceleyen bir belgesel kapsamındaydı. Belgeselde Rus yetkililerin atletlere para karşılığında yasaklı maddeleri kullanma izni verdiği ve hatta bu maddeleri tedarik ettiği iddia ediliyordu. Belgesel aynı zamanda atletlerin doping testi sonuçlarının da hasır altı edildiğini belirtiyordu.