Gaziantep Dünya Göç ve Mülteci Kongresi başladı

Dünya Göç ve Mülteci Kongresi başladı

Paylaş
Dünya Göç ve Mülteci Kongresi başladı

Dünya Göç ve Mülteci Kongresi başladı

GAZİANTEP,(DHA)- GAZİANTEP'te Suriye konusundaki çalışmalar kapsamında 'Dünya Göç ve Mülteci Kongresi' başladı.
Gaziantep Üniversitesi Mavera Salonunda düzenlenen kongreye; Gaziantep Valisi Davut Gül,. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür, il protokol temsilcileri ve kongre için gelen çok sayıda akademisyen katıldı.
Global Health ve UOSSM ortaklığında düzenlenen Dünya Göç ve Mülteci Kongresi’nde konuşan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin göç politikalarına hiçbir zaman etnik pencereden bakmadığını vurgulayan Gaziantep Valisi Davut Gül, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 500 yıl önce Yahudilerle ilgili meselede, Bulgaristan’dan gelen Türklerle, Kuzey Irak’tan gelen Kürtlerle ilgili şimdi Türkiye’ye Suriye’den gelen kişilere ‘Sen Türkmen’sin, sen Kürt’sün, sen Arap’sın’ diye bakmadan mazlum olarak kabul eden bir anlayışı var” dedi. Kongreye akademik dünyadan, dünyanın çeşitli yerlerinden bilim adamlarının geldiğini hatırlatan Vali Gül akademisyenlere seslenerek şunları söyledi: “Sizlerden beklentimiz; meseleleri doğru tespit etmeniz. Ülkenizdeki, sokaktaki herhangi bir vatandaşın bakış açısıyla sizlerin tarihe düştüğünüz notlar aynı olmaması lazım. Türkiye meselelere etnik pencerede bakmazken, tamamen insani boyutta bakarken bunun hakkını sizin vermeniz lazım. Genelde Türkiye’ye yapılan şey şu; teşekkür ederiz, tebrik ederiz, Türkiye’nin yaptığı göç politikası çok iyi. Ama bunu yaparken biz evet insani boyutta yapmamız gerekenleri yaparken başka ülkeler bu karışıklıktan istifade ederek, bizi ve bölgenin güvenliğini ilgilendiren küçük devletçikler kurmakla uğraşıyor. İnsanlar zulüm altında inlerken, biz bu insanlara elimizi uzatırken birileri sınırımızın hemen yanında devletçikler kurma derdinde. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti meselelere insani boyutta bakıp ama mesele kendi güvenliği olduğu zaman kırmızı çizgileri var" diye konuştu.
Göçün, siyasi ve insani olduğu kadar ekonomik problemleri de içerisinde barındırdığını belirten Şahin, "Dünya büyük bir sınavdan geçiyor. Yaşatanlar ve öldürenler, iyiler ve kötüler. Bu coğrafya, bizim medeniyetimiz bu yolda ilerlemiyor. Tarihimize baktığımızda bunu göreceğiz. Son 8 yıldan beri bu coğrafyada yaşadıklarımıza baktığımızda Avrupa’nın kendileri için hak gördüklerini başka bir coğrafyada, hak olarak tanımadıklarını görüyoruz. Kendi çocukları için uygun gördüğü yaşamı, bu bölgelerin çocukları için hak görmediklerine tanık oluyoruz. Ortadoğu ve coğrafya çoklu standartla karşı karşıya kalıyor" ifadelerini kullandı.
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür ise, Dünya'nın büyük bir hızla değiştiğini ancak gelişen bilim ve teknolojiyle birlikte etik ahlak açısından zayıflık yaşandığını anlattı. Şehir olarak göç ve mülteci konularında başarılı bir yol kat ettiklerini kaydeden rektör Gür, "Biz göçü, birlikte koordine edilecek, gelecekte ortak imar edilecek bir gelişme olarak görüyoruz. Göçü sadece problem olarak görürsek bu problemi kökünden yok etmek amacıyla göçmenleri ülkeden gönderme girişiminde bulunuruz. Bu yargının olması mümkün değildir. ABD'ye baktığımızda özellikle Kanada göç ülkeleridir. İyi koordine edildiği takdirde dünyada ciddi gelişmeler kaydedilebilir. Böylelikle dünya çapında daha iyi bir konuma erişme şansına sahip olunabilir" dedi.
Konuşmaları sonrasında Reyhan Atasü Topçuoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı oturuma Oxford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dawn Chatty, Sabancı Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman, İstanbul Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ayhan Kaya ve Trent Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Feyzi Baban panelist olarak katıldı.
FOTOGRAFLI

Haberin Devamı