Gündem Dünya iklim grevinde

Dünya iklim grevinde

Paylaş
Dünya iklim grevinde

Birleşmiş Milletler “Küresel ısınmaya karşı derhal harekete geçilmezse Dünya 2030’da yaşanmaz hale gelecek” açıklaması yapmıştı. Dünyayı kurtarmak için sadece 11 yıl kalmışken çocuklar harekete geçti. Şimdi dört bir yandan yükselen sesler içimize umut doldurur oldu...

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 139 ülkede hükümetleri iklim değişikliği konusunda harekete geçmeye zorlamak için Küresel İklim Grevi eylemleri başladı. 16 yaşındaki İsveçli öğrenci Greta Thunberg'in başlattığı protestoların bugüne kadar düzenlenen en büyük iklim gösterileri olması bekleniyor. Greta Thunberg'in çağrısıyla biraraya gelen "Fridays for Future" hareketi de düzenlecek küresel greve destek veriyor. Greve, Türkiye’de de ’Sıfır Gelecek. İklim Adaleti İstiyoruz’ sloganıyla 15 noktada destek verilecek.

Haberin Devamı

Türkiye’de “Sıfır Gelecek Kampanyası”yla bir araya gelen çevre ve ekoloji örgütleri tüm dünyayla bugün aynı anda “küresel iklim grevi” gerçekleştirecek. İklim krizine karşı somut adımların atılması talebiyle ve “Fridays for Future / Gelecek için Cumalar” dayanışma ağının çağrısıyla bugün başlayacak eylemler yedi gün sürecek.

Türkiye'de "İklim Adaleti Hemen Şimdi" ve "Sıfır Gelecek. İklim Adaleti İstiyoruz" sloganlarıyla düzenlenen protesto gösterileri bugün Ankara, Antalya, Balıkesir, Bodrum, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Muğla'da yapılıyor.

İklim krizine karşı başlattığı mücadeleyle dünya çapında milyonları etkileyen İsveçli aktivist Greta Thunberg’in (16) de her cuma günü okula gitmeyip konuya dikkati çekmesiyle, 20 Eylül günü dünyanın birçok ülkesinde çocuklar okullarına gitmeyerek eyleme destek verecek.

Haberin Devamı

BM DÜNYA LİDERLERİNDEN İKLİM SEFERBERLİĞİ TALEP EDİYOR

Dünyada en fazla karbon salınımında bulunan ülkelerden biri olan ABD ve gezegenin akciğerleri Amazon ormanlarının büyük bir kısmına ev sahipliği yapan Brezilya’da mevcut yönetimler küresel ısınmayı inkar ederken, Birleşmiş Milletler (BM), bu yıl dünya liderlerinin bir araya geleceği 74. Genel Kurul Görüşmeleri’nde önceliğini iklim değişikliği olarak belirledi ve alarm zilleri eşliğinde seferberlik talep etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 21-23 Eylül’de devlet ve hükümet başkanları, gençler, öğrenciler ve sivil toplum temsilcilerinin katılacağı İklim Zirvesi düzenleyecek.

BM verilerine göre, birçok ülkenin Paris İklim Anlaşması kapsamında yaptığı beyanlar küresel ısınmayı 2030 itibarıyla 1,5 derecenin altında tutmaya yetmiyor. Bu hedefin karşılanabilmesi için 2030’a kadar karbon salınımının yüzde 45 azaltılması, 2050’ye kadar ise sıfıra indirilmesi gerekiyor.

Küresel ısınmayı "iklim krizi" olarak tanımlayan ve bir an önce harekete geçilmezse "iklim değişikliğinin her yıl 7 milyon kişinin ölümüne neden olacağı" uyarısında bulunan Guterres, 2015’te varılan Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen küresel sıcaklık artışını yüzyıl sonuna kadar 2 santigrat derecenin altında tutma hedefine ulaşılabilmesi için liderlerden zirveye "süslü konuşmalarla değil somut planlarla" gelmesini bekliyor.

Haberin Devamı

Üç gün sürecek zirvenin ilk günü iklim değişikliği konusunda seslerini duyurmak isteyen gençleri bir araya getirecek, 23 Eylül Pazartesi ise dünya liderleri zirveye katılacak. İklim değişikliğini inkar eden ve Paris İklim Anlaşması’ndan çekilen ABD Başkanı Donald Trump ise zirveye katılmayacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Almanya, Katar, Çin gibi 63 ülkeden devlet ve hükümet başkanları iklim değişikliğine karşı ülkelerinin yeni taahhütlerini açıklayacak.

Zirvede, BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed’in tanımlamasıyla, "sadece en cesur ve dönüştürücü eylem planları" açıklayacak ve somut adımlar atacak ülkeler 3’er dakikalık sunumlar yapacak, taahhütte bulunmayan ülkeler ise zirvede söz hakkı alamayacak.

İklim Zirvesi’nden bir gün önceyse 2018’de İsveç Parlamentosu önünde başlattığı "Fridays For Future" adlı oturma eylemleriyle iklim değişimine karşı yapılan öğrenci eylemlerinin sembolü haline gelen 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg’in de aralarında olacağı 1 milyondan fazla öğrenci, iklim grevi yapacak. Thunberg, İngiltere’den açıldığı sıfır karbondioksit salınımlı yelkenliyle Atlantik Okyanusu’nu geçerek geldiği New York’ta BM İklim Zirvesi’ne de katılacak.

Haberin Devamı