Dünya Dünya kabine değişikliğini konuşuyor

Dünya kabine değişikliğini konuşuyor

Paylaş
Dünya kabine değişikliğini konuşuyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün kabinesinde 10 bakanı değiştirerek geniş çaplı bir revizyona gitmesi dünya basınında önemli yankı buldu

Dünya, Türkiye'deki kabine değişikliğini konuşuyor! Amerikan Washington Post gazetesi, "İstifa sonrası hükümette revizyon" başlığını attı. Alman Die Welt gazetesi de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kabinesindeki 26 bakandan 10'nu değiştirdiğini yazdı.

NEW YORK TIMES: BÜYÜK KRİZ

Amerikan New York Times gazetesi, hükümetteki revizyona geniş yer verdi. Türkiye'de 3 bakanın birden istifa etmesinin başlı başına büyük bir kriz olduğunu iddia eden Amerikan New York Times gazetesi, Bakan Bayraktar'ın Erdoğan'a karşı beklenmedik çıkışını şu sözlerle değerlendirdi: "Bu tavır, bir anda yürütülen soruşturmanın önemini daha da artırdı."

WASHINGTON POST: İSTİFA SONRASI HÜKÜMETTE REVİZYON

Amerikan Washington Post gazetesi de, Türkiye'deki hükümet değişikliğini, "Bakanların istifası sonrası hükümette revizyon" başlığıyla verdi. Haberde, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları sonrası üç önemli bakanın istifasıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün kabinesinde revizyona gittiği belirtildi. Haberde, dün istifa eden üç bakanın, oğlunun yolsuzluk operasyonunda gözaltına alındığı ifade edildi. İstifa eden üç bakanın kendilerine yöneltilen suçlamaları reddettiği vurgulandı. Haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2008'de partisinin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması girişiminden bu yana en büyük siyasi krizle karşı karşıya olduğu ileri sürüldü.

DER SPIEGEL: ERDOĞAN KABİNENİN YARISINI DEĞİŞTİRDİ

Alman Der Spiegel dergisi internet sayfasında Türkiye'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan kabine değişikliğine geniş yer verdi. "Erdoğan kabinenin yarısını değiştirdi" başlığıyla verilen haberde, ilk kez Türk hükümetine bu kadar kapsamlı yolsuzluk suçlaması yapıldığı belirtildi. Türkiye'de İslamcılar arasında bir iktidar savaşı yaşandığını iddia eden Der Spiegel, 6 ay önce Türkiye'de sokakta yaşanan çatışmanın bu kez savcılık-polis ve parti merkezleri üçgeninde yaşandığını savundu.

GUARDIAN: BAKANDAN İSTİFA ÇAĞRISI

AK Parti hükümetinden üç bakan görevlerinden istifa ederken, Erdoğan Bayraktar Başbakan Erdoğan’a aynısını yapma çağrısında bulundu. Kabine değişikliğine giden ve meydan okuyan bir tavır sergileyen Tayyip Erdoğan, istifa eden ve yerel seçimlerde adaylığını koyan 10 bakanın yerine yenilerini atadı.

AP: ERDOĞAN'IN 11 YILLIK İKTİDARI SALLANTIDA

Rüşvet ve yolsuzluk skandalı, dün üç bakanın istifasıyla Başbakan Erdoğan'ın bugüne dek karşılaştığı en kötü politik kriz haline geldi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler istifalarını açıklamayla duyururken, Şehir ve Çevrecilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, canlı yayında istifasını duyurdu. Bayraktar, Erdoğan’ın da görevini terk etmesi gerektiğini söyledi. Her üç bakan, yolsuzluğa karışmadıklarını iddia etti.

BBC: BAKANLAR İSTİFALARINI VERDİ

İstifasını açıklayan bakanlardan Erdoğan Bayraktar, Başbakan Erdoğan’ın da görevini bırakması çağrısı yaptı. Bayraktar, Zafer Çağlayan ve Muammer Güler, oğullarının gözaltına alınmasının ardından istifalarını açıkladı. Polis, İran’a yapılan yasadışı para transferleri ve inşaat ihalelerinde yolsuzluk iddialarını araştırıyor. İstifalarında yolsuzluğa karışmadıklarını öne süren her üç bakan, Salı gecesi Erdoğan’ı Pakistan dönüşünde karşılamış ve beraber halkın karşısına çıkmışlardı.

TELEGRAPH: YOLSUZLUK SKANDALI TÜRK BORSASINI VURDU

Erdoğan hükümetinin güvenini sarsan bakanlık istifalarının yaşandığı gün, İstanbul borsası da ciddi bir düşüş yaşadı. Üç bakanın istifa ettiği ve bir tanesinin Erdoğan’ı da istifaya çağırdığı gün, Borsa İstanbul’da sarsıntı yaşadı. Devlete ait Halkbank’ı da kapsayan rüşvet ve yolsuzluk iddiaları büyürken, lira dolar karşısında güç kaybetmeyi sürdürdü.

Haberin Devamı