Gündem Dünya mirası yolunda pedal basacaklar

Dünya mirası yolunda pedal basacaklar

Paylaş
Dünya mirası yolunda pedal basacaklar

250 bisikletçi selçuk efes ile Bergama akropol arasında 185 kilometre pedal basacak. unesco dünya Mirası listesi’ndeki tarihi eserlerin korunmasına dikkat çekilecek

RÖPORTAJ:CEMAL SEVGİ
cemal.sevgi@dogangazetecilik.com.tr


İzmir’in CHP’li Bergama Belediyesi ile AK Parti’li Selçuk Belediyesi, Türkiye’ye örnek bir işbirliğine imza atıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan İzmir’in iki güzel ilçesi, tarihi ve kültürel değerlerine dikkat çekmek için 24-25 Eylül tarihlerinde çok önemli bir organizasyon gerçekleştirecek.

‘UNESCO Dünya Mirası Yolunda’ adı verilen organizasyonda; 250 amatör bisikletçi, Selçuk’taki Efes Antik Kenti’nden Bergama’daki Akropol’e kadar 185 kilometre pedal basacak. Bergama ve Selçuk belediyelerinin işbirliği ile hayat bulan projeye; İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı da destek veriyor.

ÖNEMLİ POTANSİYEL

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, tarihi ve kültürel değerlerin korunması konusunda farkındalık yaratmak için böyle bir organizasyon düzenlediklerini söyledi.

Bergama’nın 2014 yılı haziran ayında Türkiye’nin 13. dünya mirası olarak UNESCO listesine girdiğini hatırlatan Başkan Gönenç, “Bizden sonra İzmir’in diğer önemli bir hazinesi olan Efes Antik Kenti de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi.

Dolayısıyla kentin kuzey ve güneyindeki iki dünya mirası, İzmir’i tarih ve kültür başkenti yapma konusunda önemli bir potansiyel sağlıyor. Tabii ki İzmir’in Agora gibi tarihi değerlerini de düşünürseniz çok ciddi bir kültürel varlık söz konusu. Geçici listede olan ve kısa sürede asıl listeye girmesini hedeflediğimiz Ödemiş Birgi, Foça gibi yerler de İzmir’in bu konu öne çıkan diğer önemli noktaları” dedi.

KORUMA PROJESİ

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nin aslında bir koruma projesi olduğunu ama genel itibariyle daha çok turizmin geliştirilmesi açısından değerlendirildiğini vurgulayan Gönenç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu listenin amacı, kültürel ve evrensel değerlerin korunması ve çevreleriyle birlikte geleceğe bozulmadan aktarılmasını sağlamak. Bu açıdan baktığınız zaman aslında bisiklet de bir koruma projesi.

Doğanın korunması, yaşanabilir bir çevre için fosil yakıtların daha az kullanılması, karbon salınımının azaltılması, insan sağlığının korunması ve dünyanın geleceği açısından çok önemli bir unsur bisiklet.

Dolayısıyla bu mantıkla biz bisiklet ve Dünya Mirası Listesi’ni aynı projede birleştirdik ve bu konuda farkındalık yaratacak bir proje olarak gündeme taşıdık. Hedefimiz bu turun sadece Selçuk ve Bergama arasında sınırlı kalmaması.

Önümüzdeki yıllarda; Bergama’dan Çanakkale Truva’ya, oradan Bursa’ya, Bursa’dan Safranbolu’ya, İstanbul üzerinden Edirne’ye, oradan da sınırlarımızın dışına ulaşmak istiyoruz.

Dünyanın diğer kültür mirasları arasında uzanacak bir bisiklet yolu oluşmasını öngörüyoruz. Umarım başarılı oluruz. Böyle bir projenin ilklerin kenti İzmir’den çıkmış olması hepimiz için önemli bir başarı ve gurur kaynağı olacaktır.”

BU SAYI YETERSİZ

İzmir’in UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde şu anda iki ilçesinin olduğunu belirten Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, kentin bu bakımdan çok zengin bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti. Listeye girmeye aday başka ilçeler de olduğunu hatırlatan Bakıcı, “Müracaatını yapmış olan birçok ilçemiz var. Gerek İzmir, gerekse Türkiye genelinde baktığımızda Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alması gereken yerlerimizin daha fazla olması gerektiğini hepimiz biliyoruz.

Şu anda Türkiye’den 15 yer bu listeye girmiş durumda. Ama bu sayının hızla artacağını da hepimiz biliyoruz, olması gereken de budur” dedi. Bu listeye girmenin yeterli olmadığını savunan Bakıcı, şunları söyledi: “Var olan değerlerimizi, örenyerlerimizi, bu özel alanlarımızı çok daha iyi koruyabilmek, tanıtabilmek ve gelecek nesillere taşıyabilmek görev ve sorumluluğumuz var.

İşte biz bu bilinç içerisinde hareket ediyoruz. Hemşehrilerimizin de aynı bilinçle hareket ettiğini rahatlıkla ifade edebilirim. Dolayısıyla yeniliklerin kenti olan İzmir’imizden böylesine güzel bir projenin çıkması da önemsenmesi gereken bir konu olarak algılanmalıdır. Bu projenin fikir babası olarak gördüğüm Bergama Belediye Başkanı’mıza teşekkür ediyorum. Gerçekten önemli bir proje.”

TANITIMA KATKI

“Unesco Dünya Mirası Yolunda” organizasyonunun hem Selçuk hem Bergama genelde de İzmir’in tanıtımına önemli bir katkı vereceğine inandığını belirten Başkan Bakıcı, “Hepimizin bildiği gibi UNESCO; eğitim, bilim ve kültür organizasyonudur. Dolayısıyla bu organizasyonun istenen etkilerinin daha fazla olabilmesi açısından, bisiklet turunun dışında da birçok çalışmayı hep birlikte geliştirmemiz gerekiyor.

Bu manada da Büyükşehir Belediye Başkanı’mızın bu konuda gerekli çalışmaları yaptığını ve birtakım hazırlıklar içinde olduğuna inanıyorum. Bu proje; İzmir’imizi gerçekten bu manada geliştirerek, turizm anlamında da gerekli katkıları alması yönünde hızlı adımlarla ilerleyişini sağlayacaktır” diye konuştu.

PROGRAM VE ROTA

Tur; 24 Eylül Cumartesi sabahı, Meryem Ana Evi’nin önünden 250 bisikletlinin 90 kilometrelik Selçuk-Karşıyaka parkuru için yola çıkması ile başlayacak. D550 Karayolu’nda; Selçuk, Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Konak ve Bayraklı rotası takip edilecek. 8 saatin ardından Bostanlı sahilinde kendileri için hazırlanmış kamp alanına varmaları planlanan sporcular, çeşitli etkinlikler ve mini bir konserden sonra geceyi Karşıyaka’da geçirecek.

FİNAL PARKURU

25 Eylül Pazar sabahı Karşıyaka Bergama arasındaki final parkuru için yola çıkacak bisikletliler, 95 kilometreyi geride bırakarak akşamüstü saatlerinde Akropol’ün giriş kapısına varacak. İkinci günün rotası; E87 Karayolu’nda Karşıyaka, Çiğli, Menemen, Aliağa ve Bergama olarak gerçekleştirilecek.

ETKİNLİĞİN AMACI

■ Genç neslin, kadınların ve kamuoyunun UNESCO Dünya Mirası hakkında bilinçlendirilmesi

■ Doğanın, egzoz gazları ve gürültü kirliliği gibi etkenler yüzünden gördüğü zararlar hakkında farkındalık yaratılması

■ Bisikletin faydaları konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesi ve kullanımının desteklenmesi

■ Gençlerin ve kadınların desteklenerek miras koruma, çevrenin korunması ve spor konuları ile dünyanın kalkınmasına verecekleri destekler hakkında farkındalık yaratılması.

DESTEK VURGULANACAK

■ Doğayı korumanın önemi

■ Çevreyi dikkate alan bir şehirleşme ve kalkınmanın gerekliliği

■ Gençleri ve kadınların değiştirici gücü

■ Efes ve Bergama üzerinden ülkemizin kültürel mirasının korunması

■ Farklı kültürlerden ve ülkelerden sporcuların biraraya gelerek, kültürel ve doğal korumanın gerçekleştirilmesine verdikleri evrensel desteğin önemi vurgulanmış olacak.