Dünya 150 milyon dolarlık 'sanatsal' soygun

150 milyon dolarlık 'sanatsal' soygun

Paylaş
150 milyon dolarlık 'sanatsal' soygun

ABD’de kendi halinde öğretmen ve terapist çiftin, 1985’teki 150 milyon dolarlık sanat soygununu yapan hırsızlar olduğu ortaya çıktı.

ABD’nin New Mexico eyaletinde öğretmen Jerry ve konuşma terapisti Rita Alter, çevreleri tarafından sessiz sakin, sevgi dolu bir çift olarak biliniyordu. Yarattıkları bu imaj, 2017’de Rita’nın ölümüyle yıkıldı. Jerry 2012’de ölmüştü. Rita’nın da gidişiyle boş kalan evlerindeki değerli eşyaları incelemek üzere bir yeğenleri antikacı çağırdı.

Haberin Devamı

Antika uzmanı David Van Auker, yatak odasında tanıdık bir tabloya rastladı. Hollandalı ressam Willem de Kooning’in ‘Woman- Ochre’ isimli tablosuydu bu. Replika olduğunu düşündü. Çünkü 150 milyon dolarlık tablonun orijinali 1985’te çalınmıştı. Antikacı, alınan eserin sergilendiği Arizona Sanat Müzesi’nin küratörüne haber verdi.

HEYECAN BAĞIMLILARI

Devreye FBI girdi. Eser, teslim alındı. Çünkü, tablo 1985’te bir bayram günü iki kişi tarafından çalındıktan sonra bir daha izine rastlanamamıştı. Kadın güvenlik görevlisini oyalamış, o sırada adam da bıçakla tuvali çerçeve kenarlarından keserek çıkarmıştı.

Polis, soyguncuların robot resmini çizmişti.

Çözülemeyen bu soygun FBI’ın ‘En Önemli 10 Suç’ listesinde yer alıyordu. FBI eseri müzeye teslim etti. Çiftin o güne kadar eseri evlerinde tutmaları, satmaya yeltenmemeleri yetkilileri şaşırttı.

Haberin Devamı

“Zevk için sanat soyguncuğuna nadiren rastlanıyor” diyen uzmanlar, çiftin heyecan tutkunu olduğunu düşünüyor. İşte o çiftin hikayesi, ‘The Thief Collector’ ismiyle belgesele dönüştürüldü.