Dünya 267 Ukraynalı asker gerçekten teslim oldu mu?

267 Ukraynalı asker gerçekten teslim oldu mu?

Paylaş
267 Ukraynalı asker gerçekten teslim oldu mu?

267 Ukraynalı deniz piyadesinin Mariupol'de Rusya'ya teslim olduğu iddiası sosyal medyada hızla yayılmıştı. Özellikle de Kremlin yanlısı medyanın yer verdiği videodaki bazı tuhaflıklar, gerçek olup olmadığının sorgulanmasına neden oldu. Zira Ukrayna tarafları videonun gerçekliğini reddederken askerlerin kıyafetlerinin temizliği de şüpheli bulundu.

Mariupol, Rusya'nın Ukrayna'da gerçekleştirdiği işgalde kilit noktalardan biriydi. Rus sosyal medya sitesi VK'de yapılan bir videonun gündeme bomba gibi düştü. Zira videoda 267 Ukraynalı deniz piyadesinin Mariupol'de Rus askerlerine teslim olduğu iddia ediliyor. 

Haberin Devamı

Platformlarda hızla yayılan video, özellikle Rus yanlısı sitelerde büyük bir yer buldu. Ancak bazı sosyal medya kullanıcıları, videoda bazı şüpheli noktaların bulunduğunu işaret etti. 

ABD'li bir donanma askeri Chuck Pfarrer, Twitter'da yaptığı açıklamada ''Üniformalar çok temiz. Kimse yaralanmamış. Kimsenin tıraşa ihtiyacı yok ve tişörtleri yanlış' dedi. 

Pfarrer ayrıca, deniz piyadelerinin siyah-beyaz çizgili fanila giydiğini ve yeşil bere taktığını belirtti. Ancak videodaki hiçbir askerde bu kıyafetler görülmüyor. 

Ukrayna askerlerinin Mariupol'de teslim olduğu iddia edildi Ukrayna askerlerinin Mariupol'de teslim olduğu iddia edildi. İşte o anlar...

UKRAYNA ARMALARI YOK

Videoda ayrıca ön sıradaki 2 asker dışında hiçbir askerin omzunda Ukrayna bayrağının arması yok. 

Pfarrer 'Yeni yakalanmış bir esirin, onu düşmandan ayırt eden işaretlerden arındırılması pek olası değil' dedi ve bir başka şüpheli detaya dikkat çekerek esir askerlerin kıyafetlerindeki mühimmat keselerini işaret etti:

Haberin Devamı

'Bir savaş esirinin mühimmat, tabanca veya el bombası içerebilecek bir kese taşımasına izin verilmesi mümkün değildir. Düşman esir alan her savaş gazisi, onların iyice aranması gerektiğini bilir. Cep cep, poşet poşet. Silahlar, bıçaklar ve mühimmat ellerinden alınmalıdır.'

Mariupol'de 2 hafta boyunca yoğun çatışmaların yaşandığı göz önüne alındığında askerlerin hiçbirinin yaralanmamış olması da dikkat çekiyor. Videodaki askerlerin sadece 2 tanesi topallıyor gibi görünüyor.