Dünya ABD istihbaratından çarpıcı rapor: Hedefleri savaşı uzatmak

ABD istihbaratından çarpıcı rapor: Hedefleri savaşı uzatmak

Paylaş
ABD istihbaratından çarpıcı rapor: Hedefleri savaşı uzatmak

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Ukrayna'daki savaş hakkında senatoya bilgi verdi. İstihbarata göre Ruslar ilk hedefine ulaşamadı ve Donbas'ı alsalar bile savaşa devam edecekler.

ABD’deki istihbarat kurumlarının tepesindeki isim olan Avril Haines, Ukrayna’daki Rus işgaline ilişkin Senato’ya bilgi verdi. Ulusal İstihbarat Direktörü Haines, Rusya’nın savaşı Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a kaydırmasına ilişkin soruya, “Ruslar baştaki hedeflerine ulaşamadı. Şimdi Donbas’ta istediklerini alsalar da bu durum savaşı sona erdirmeyecek” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

PUTİN HENÜZ VAZGEÇMEDİ

Rusya lideri Vladimir Putin’in işgal öncesindeki stratejik hedeflerinden vazgeçmediğini dile getiren Haines, “Putin’in Ukrayna’da, Donbas’ın da ötesinde amaçlarına ulaşmak için uzatılmış bir savaşa hazırlık yaptığını değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı. Haines, savaşın gidişatı konusunda önümüzdeki 1-2 ayın çok belirleyici olacağını vurguladı.

‘KRİZİ KÖRÜKLEYECEK’

Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines; Rusya’nın Kırım ile Donbas arasında kara koridoru oluşturduğunu ve yeni hedef olarak Ukrayna’nın Karadeniz kıyılarını ele geçirerek bu koridoru Moldova’daki Transdinyester’e kadar uzatmak isteyebileceğini söyledi. Haines, Moskova’nın enerji ve gıda krizini körükleyerek bölgede ayrışma yaratmayı amaçladığını belirtti.

Haberin Devamı

‘TEHDİT HİSSEDERSE'

Moskova yönetiminin, kara koridoru oluşturduğu bölgelerdeki tüm Ukrayna güçlerini yok etmek istediğini dile getiren Haines; Rusya lideri Vladimir Putin’in köşeye sıkıştığını hissetmesi ve varoluşsal bir tehdit algılaması durumunda nükleer silahlara sarılabileceğini kaydetti. Haines ayrıca Putin’in kendi ülkesinde sıkıyönetim gibi yöntemlere başvurabileceğini ifade etti.

‘BİZ AVRUPA İLE SAVAŞ İSTEMİYORUZ’

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov; Moskova’nın Avrupa’da savaş istemediğini ancak Batılı ülkelerin Rusya’nın Ukrayna’daki ‘askeri operasyonunda’ yenildiğini görmek istediklerini söyledi. Lavrov, “Biz Avrupa ile savaş istemiyoruz. Ancak Batı sürekli Rusya’nın yenilmesi gerektiğini söylüyor. Avrupa’da savaş ihtimalinden endişe ediyorsanız, bunu hiç istemiyoruz” diye konuştu.

AB SINIRINA İSKENDER FÜZESİ

Rusya, tatbikat gerekçesiyle Avrupa Birliği’ne (AB) komşu ülke Belarus’a S-400 hava savunma sistemleri ve İskender füzeleri göndermişti. Moskova, füzelerin Rusya’ya geri götürüleceğini açıklamıştı. Ancak Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko’dan farklı yönde açıklama geldi. Lukaşenko; Belarus ve Rusya’nın, şu an Belarus’ta konuşlu Rus yapımı S-400 ve İskender füze sistemlerinin kalıcı olarak konuşlandırılması konusunda ön anlaşmaya vardığını duyurdu. Lukaşenko gerektiği takdirde bu füzeleri NATO’ya karşı kullanabileceklerini söyledi.

Haberin Devamı