Dünya ABD Kongresi'nden Kaşıkçı cinayetine dair gizli belgelerin yayımlanması çağrısı

ABD Kongresi'nden Kaşıkçı cinayetine dair gizli belgelerin yayımlanması çağrısı

Paylaş
ABD Kongresi'nden Kaşıkçı cinayetine dair gizli belgelerin yayımlanması çağrısı

ABD'li Kongre üyeleri, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin istihbarat raporlarının yayımlanması çağrısında bulundu.

Demokrat Senatör Ron Wyden ve Demokrat Temsilciler Meclisi Vekili Tom Malinowski, Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz ile beraber Kongre'de söz konusu cinayete ilişkin basın açıklaması yaptı. Donald Trump yönetimini Kaşıkçı cinayetinin örtbas edilmesine yardımcı olmakla suçlayan Wyden ve Malinowski, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (DNI) tarafından elde edilen cinayet anına ilişkin raporun yayımlanmasını istedi. Malinowski, "Gerçekten korktukları şey son derece açık. Başkan Trump ve yönetimdeki isimlerle yakın ilişkisi olan birini utandırmaktan korkuyorlar." dedi.

Haberin Devamı

Beş günlük itiraz süresi

İstihbarat Komitesi üyesi olan Senatör Wyden ise komiteye bir raporun üstündeki gizliliği kaldırma izni veren 1976 istihbarat yasasını gündeme getireceklerini kaydetti. Trump yönetiminin cinayet sonrası takındığı tavırları 'gizleme operasyonu' olarak tanımlayan Wyden, "Ülkemiz, dostlarımız ve ortaklarımız bu barbarca hareket karşısında hiçbir şey yapmazlarsa, dünyanın dört bir yanındaki gazetecilerin öldürülmesine yeşil ışık yakmış olacaklar." ifadelerini kullandı. Senato İstihbarat Komitesinin, 1976 istihbarat yasasını onaylaması durumunda, başkanın beş gün içinde itiraz gerekçelerini yazılı olarak sunması gerekiyor.