Dünya ABD'de ölümcül bakteri alarmı! Suda ve toprakta...

ABD'de ölümcül bakteri alarmı! Suda ve toprakta...

Paylaş
ABD'de ölümcül bakteri alarmı! Suda ve toprakta...

ABD Mississippi'nin Körfez Kıyısı'nda ilk kez ölümcül bir bakteri bulunduğunu açıkladı. ABD Hastalık önleme ve Kontrol merkezleri (CDC), 'Burkholderia pseudomallei' adlı bakterinin Melioidosis hastalığına neden olduğunu belirtti ve hastalığın ciddi sonuçları olabileceği konusunda uyardı.

ABD Hastalık önleme ve Kontrol merkezleri (CDC), Mississippi'nin Körfez Kıyısı'nın toprağında ve suyunda ölümcül bir bakteri bulunduğunu duyurdu. CDC virüsün ABD'de ilk kez bulunduğuna dikkat çekti ve söz konusu bakterinin melioidosis hastalığına neden olabileceğini belirtti. Melioidosis, 'Burkholderia pseudomallei' adlı bir bakteri türünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Kemirgenlerin yanı sıra sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlarda da görülebilir. İnsandan insana nadir olarak bulaşsa da sonucu ölümcül olabilir.

Haberin Devamı

CDC hastalığın "ateş, eklem ağrısı ve baş ağrısı" gibi bir dizi semptoma neden olduğunu ve bazı durumlarda zatürre, enfeksiyon gibi daha ciddi durumlara yol açabileceğini belirtti.

DAHA ÇOK TROPİK BÖLGELERDE BULUNUYOR

Söz konusu hastalık tipik olarak olarak Güney Asya, kuzey Avustralya gibi tropikal bölgelerde bulunur. ABD'de yıllık ortalama 12 vaka tespit edilirken hastaların çoğu bakterilerin endemik olduğu bir ülkeye seyahat etmiştir.

Hastalık en son 2021 yılında dört ayrı eyalette patlak verince, vakaların ithal bir aromaterapi spreyi ile bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştı.

BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN

Bakterinin ne zamandır çevrede var olduğu ya da başka eyaletlerde olup olmadığı henüz bilinmiyor. Ancak körfez kıyısındaki eyaletlerin koşullarının bakteri için elverişli olduğuna dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

CDC, genel nüfus için enfeksiyon riskinin şuan "çok düşük olmaya devam ettiğini" belirtti ancak yine de ülke genelinde bir uyarı yayınlayarak belirtiler konusunda dikkatli olunmasını istedi.

Hastalığın diyabet, böbrek hastalığı, akciğer hastalığı gibi kronik hastalığı olanları daha çok etkilediğine dikkat çekilen açıklamada şu uyarılara yer verildi;

-Özellikle fırtına veya şiddetli yağmurdan sonra toprak ve çamurlu su ile temastan kaçının

-Açık havada çalışırken su geçirmez botlar giyin

-Toprakla çalışırken eldiven giyin