Dünya ABD'den Rusya'ya ilginç yaptırım: Alman Karl Marx'ın adını kaldırdılar!

ABD'den Rusya'ya ilginç yaptırım: Alman Karl Marx'ın adını kaldırdılar!

Paylaş
ABD'den Rusya'ya ilginç yaptırım: Alman Karl Marx'ın adını kaldırdılar!

Karl Marx tarih kitaplarından oldukça tanıdık bir isim ancak Florida Üniversitesi'ndeki çalışma odasında artık adı geçmiyor. Üniversitenin bu adımı tepkilere sebep olurken, Rus kedilerinden patencilere kadar alınan tek ilginç yaptırım kararı ise bu değil.

Yazdığı Das Kapital kitabı ile birlikte komünizmin babası olarak kabul edilen Alman Karl Marx, üniversitelerde çokça okunan ve tarihsel açıdan önemli kişiliklerden birisiydi. Ancak Kampüs Reformu adlı üniversite oluşumu, Marx çalışma odasının öğrencilerde öfkeye neden olduğunu bildirdikten sonra ünlü düşünürün isim plakası tamamen kaldırıldı.

Haberin Devamı

Daha önce Marx isim plakasının altında bulunan bir yazı, Marx'tan bilimsel sosyalizmin kurucusu olan ve geniş çapta tanınan bir "filozof, radikal ekonomist ve devrimci eleştirmen" olarak bahsediyordu.

'UKRAYNA'DAKİ OLAYLARI GÖZ ÖNÜNE ALDIK'

Florida Üniversitesi sözcüsü Steve Orlando Newsweek'e verdiği demeçte, "Ukrayna'daki ve dünyanın başka yerlerindeki güncel olaylar göz önüne alındığında, 2014 yılında Florida Üniversitesi'ndeki bir grup çalışma odasına verilen Karl Marx isminin kaldırılmasının uygun olduğuna karar verdik" dedi.

'MARX'IN SUÇU NE, RUS BİLE DEĞİL'

Diğer çalışma odalarındaki isimlerin kaldırılmadığını ve Marx'ın yerine yeni isimler eklenmediğini de sözlerine ekledi. Yaklaşık sekiz yıl sonra Marx'ın isim levhasını kaldırma kararına, özellikle Twitter'dan tepki yağdı. Bir kullanıcı, "Florida Üniversitesi, Ukrayna'nın işgali nedeniyle kütüphanelerden birindeki Karl Marx Okuma Odası'nın adını değiştirmeye karar verdi... Burada ne tür bir 'yüksek öğrenim' gerçekleşiyor" diye tweet attı.

Haberin Devamı

Bir başka kullanıcı ise şunları yazdı: "Florida Üniversitesi, Komünist Manifesto yazarı Karl Marx'ı kütüphanesinden kaldırdı. Kararın Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline tepki olarak alındığını iddia ettiler. Marx'ın suçu ne? Almandı ve Rus olmakla uzaktan yakından alakası yoktu. değildi. Amerikalıların okuma yazması yok mu?"