Dünya AİHM'den Türkiye'ye büyük ceza

AİHM'den Türkiye'ye büyük ceza

Paylaş
AİHM'den Türkiye'ye büyük ceza

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bugün açıklanan 'Benzer ve Diğerleri Türkiye'ye karşı' davasında Türkiye'yi toplamda 2 milyon 305 bin euro tazminat ödemeye mahkûm etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Güneydoğu Anadolu’dan 38 vatandaşın, köylerinin savaş uçakları tarafından bombalandığı ve yakınlarının hayatını kaybettiği gerekçesiyle yaptığı başvuruda Türkiye’yi haksız buldu.

AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşam hakkı, etkili soruşturma hakkı ile kötü muamele ve işkencenin yasaklanması ile ilgili maddelerini ihlal ettiğine hükmetti. AİHM’nin kararı gereği Türkiye, 38 kişiye 2 milyon 305 bin euro maddi tazminat ödeyecek.

KORUCU KÖYÜ OLMAYI REDDETTİKLERİ İÇİN

AİHM’ye 2006 yılında ortak şikayette bulunanlar, "korucu köyleri olmayı" reddettikleri gerekçesiyle Türk savaş uçaklarının 26 Mart 1994 tarihinde Şırnak’ın Kuşkonar ve Koçağılı köylerine düzenlediği bombalı saldırıda 33 yakınlarının hayatını kaybettiğini iddia etmişti.

DEVLET 'PKK YAPTI' DEMİŞTİ


Türk hükümeti ise daha önce dava ile ilgili duruşmalarda, söz konusu kişilerin "örgüte yardım etmediği gerekçesiyle PKK militanları tarafından öldürüldüğü" görüşünü savunmuştu.

TEMYİZ HAKKI VAR


Başvuru sahipleri bombalamalar sonucu yakınlarının ölümü dışında, mal ve mülklerini tahrip olduğunu ayrıca canlı hayvanlarının telef olduğunu bildirmişti. Türk hükümetinin, karara itiraz edip, AİHM’nin temyiz niteliğindeki büyük daireye başvurma hakkı bulunuyor.

AA

Haberin Devamı