Dünya Ani bebek ölümünün sırrını acılı bir anne çözdü

Ani bebek ölümünün sırrını acılı bir anne çözdü

Paylaş
Ani bebek ölümünün sırrını acılı bir anne çözdü

Oğlunu henüz iki yaşında aniden kaybeden doktor Carmel Harrington, 29 yılını bu ölümü aydınlatmaya adadı. Ani bebek ölümlerinin bir enzimden kaynaklandığını ortaya koyan ilk bilim insanı oldu.

Avustralya’nın Sidney kentinde uyku uzmanı ve biyokimyager Dr. Carmel Harrington, 1991’de oğlu Damien’ın ölümüyle büyük bir acı yaşadı.

Haberin Devamı

Hiçbir sorunu olmayan oğlunun neden öldüğünü doktorlar açıklayamadı. Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) teşhisi kondu. Ancak bu açıklama Harrington’a yeterli olmadı. Üç yıl sonra da en yakın arkadaşının çocuğu aniden öldü.

Harrington oğlunu kaybettiğinde ikinci mesleği olan avukatlık yapıyordu. Tıp dünyasına dönmeye karar verdi. Ömrünü ani bebek ölümlerinin neden yaşandığını bulmaya adadı. Bir bağış organizasyonu ile bilimsel araştırmalar için gereken 100 bin doları topladı ve Sidney Üniversitesi’nde bir ekip kurdu.

TEŞHİS TESTİ GELİŞTİRİYOR

Daha önceki araştırmalar, ani bebek ölümlerinin uyandırma mekanizmasının kusurundan kaynaklandığını gösteriyordu. Harrington ve ekibi SIDS’ten ölen bebeklerle sağlıklı çocukların kan örneklerini karşılaştırdı. Bu ölümlere bir enzimin yol açtığını belirlediler. SIDS kurbanı bebeklerde bütirilkolinesteraz (BChE) isimli enzim aktivitesinin, ciddi oranda düşük olduğu görüldü.

Haberin Devamı

Lancet eBioMedicine dergisinde yayınlanan makaleye göre bir enzim bebeklerin beynini kilitleyerek tehlike anında ürküp uyanmalarını engelliyor. Bebek aniden ölüyor. Şimdi ekip bebeklerde bu enzimi ölçerek erken teşhis koyabilecek bir test geliştirmeye çalışıyor.