Dünya Ashleigh Barty, zirvede tükendi

Ashleigh Barty, zirvede tükendi

Paylaş
Ashleigh Barty, zirvede tükendi

Üç yıldır dünyanın bir numaralı kadın tenis yıldızı olan Ashleigh Barty, kariyerini 25 yaşında sonlandırdı. Gözyaşları içinde yaptığı veda konuşmasında, 'Fiziksel ve duygusal olarak tükendim' dedi.

‘Tek kadınlar’ klasmanında dünyanın bir numaralı raketi olan Avustralyalı tenis yıldızı Ashleigh Barty, henüz 25 yaşında emekliye ayrıldığını açıkladı. Barty, ocak ayında Avustralya Açık’ta şampiyon olarak ülkesinde bu turnuvayı 44 yıl sonra kazanan ilk kadın olmuştu. Barty, sosyal medyadan gözyaşları içinde yaptığı duyuruda, “Artık başka hayallerin peşinden koşacağım. Son iki şampiyonluk bakış açımı değiştirdi. En büyük hayalimi gerçekleştirmiştim ama tam olarak tatmin olmamıştım. Artık zirvede kalmak için gereken motivasyonum yok. Fiziksel olarak bu güzel spora verebileceğim bir şey kalmadı” dedi.

Haberin Devamı

21 YILLIK YOLCULUK

2019’da kazandığı üçüncü Grand Slam’den bu yana ‘tek kadınlar’da bir numara olan Barty, “Fiziksel ve duygusal olarak da tükenmiş hissediyorum” sözleri ile tenisteki büyük rekabet ve baskıyı daha fazla kaldıramadığını ima etti. Raketle ilk kez 4 yaşında tanışan Bartly, profesyonel olarak ilk maçına ise 14 yaşında çıktı. Aslında 21 yıllık bir kariyer yolculuğu olan Barty’nin bu ilk emeklilik kararı değil. Daha önce de 18 yaşında profesyonel tenisi bıraktığını açıklamış, efsanevi tenisçi Serena Williams’ın yüreklendirdiği mesaj sonrası dönmüştü.

DÜĞÜN HAZIRLIĞINDA

Barty, doğduğu kentte kendine bir malikane yaptırıyor. Emekliliğin ilk dönemini malikanesiyle ilgilenerek geçirecek. Golfçü Garry Kissick ile nişanlı olan Barty, evi tamamlanınca da evlenmeyi planlıyor. Nişanlısıyla da 2017’de önce golf oynarken tanışmıştı. Bu aşkın kariyer planında etkili olduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

YENİ HEDEFİ GOLF MÜ?

Ashleigh Barty, sadece tenis ile değil başka sporlarla da ilgileniyor. Hatta kriket ve golfte dereceleri bulunuyor. 2014’te tenisten uzaklaştığında krikete merak salmış, iki yıl oynamıştı. Golfte de 2020’de Avustralya’da Brookwater Turnuvası’nda şampiyon olmuştu. Golf ustası Tiger Woods, onun stiline övgüde bulunmuştu. Barty’nin yeni kariyer planları arasında golfte ilerlemek olduğu düşünülüyor. Nişanlısı ile yeni malikanesinin bahçesine golf sahası da yaptırıyorlar. Barty, bu sporlardaki takım ruhunun hoşuna gittiğini söylemişti.

BASKI KÜLTÜRÜ BEZDİRİYOR

Japon tenis yıldızı Naomi Osaka da (24) geçen yıl Amerika Açık turnuvası sonrası tenise bir süre veda ettiğini duyurmuştu. Osaka, medyanın üzerinde yarattığı başarı baskısıyla başa çıkmakta zorlandığını söylemişti. ‘Tüm zamanların en iyisi’ olan ABD’nin jimnastik yıldızı Simon Biles da (25) geçen yaz Tokyo Olimpiyatları’ndan çekilmiş, “Tüm dünyanın yükünü omuzlarımda hissediyorum. Biz de insanız. Zihin sağlığıma odaklanmak istiyorum” diyerek isyan etmişti. Sporcuların küçük yaşlarda başlayan kariyerleri boyunca kusursuz olmak ve tarihe geçmek için gördükleri antrenör ve medya baskısı şiddetinin her geçen yıl artması tartışılıyor. Sponsor anlaşmalarının bütçeleri yükseldikçe baskının da arttığı öne sürülüyor.

Haberin Devamı
Rus tenisçi Andrey Rublev, kameraya "Savaşa hayır" yazdı Dünyanın yedinci raketi olan Rus tenisçi Andrey Rublev, Dubai'deki (BAE) ATP-500 turnuvasının finaline ulaştıktan sonra TV kamerasının camına "No War Please (Lütfen, savaşma)" yazdı.