Dünya Aşırı D vitamini tüketti, hastanelik oldu

Aşırı D vitamini tüketti, hastanelik oldu

Paylaş
Aşırı D vitamini tüketti, hastanelik oldu

İngiltere'de ismi açıklanmayan orta yaşlı bir hasta üç ayda yaklaşık 12 kilo verdi. Adam sürekli kusuyor, ishal oluyor ve mide ağrısı yaşıyordu. Öyle ki doktorlar hastanın başlangıçta kanser olduğunu düşündüler. Ancak hastanın toksik miktarda D vitamini tükettiği ortaya çıktı. Vakayı gören doktorlar, D vitamininin aşırı tüketimi hakkında vatandaşları uyarıyor.

İngiltere'de orta yaşlı bir adam, sürekli kusma, mide ağrısı, bacak krampları ve ishal sorunu nedeniyle 3 ayda 12 kilo kaybetti. Hastanelik olan adamın reçetesiz olarak satılan D vitamini takviyelerinden aşırı dozda tükettiği ortaya çıktı. Hastanın şikayetleri, D vitamini takviyelerini almaya başladıktan 1 ay sonra ortaya çıkmaya başladı. Başlangıçta kanser olduğu sanılan hasta üzerinde yapılan testlerde D vitamini seviyesinin normalinin 7 katı olduğu ve akut böbrek hasarı yaşadığı ortaya çıktı. Hasta ayrıca kulak çınlaması, ağız kuruluğu ve giderilemeyen susuzluktan muzdaripti.

Haberin Devamı

Bir haftadan uzun süre hastanede kalan adam, vücudundaki takviyelerden kurtulabilmek için ilaç ve sıvı tüketti. Doktorlar, büyük ölçüde güvenli olan D vitamini takviyelerinin toksik etkileri olduğu konusunda uyarıyor. 

D vitamini, vücuttaki kalsiyum miktarını düzenlemeye yardımcı olurken kemikleri, dişleri ve kasları sağlıklı tutar.

AŞIRI KALSİYUM BİRİKMESİNE NEDEN OLDU

Uzmanlar, sonbahar ve kış aylarında D vitamini takviyesi alınmasını tavsiye ediyor. Ancak çok fazla D vitamini alınması vücutta aşırı kalsiyum birikmesine neden olarak böbreği fazla çalıştırıyor. Çünkü böbrek bu kalsiyumu filtrelemek için uğraşıyor. Yetişkinlerin ve bir yaşından büyük çocukların günde 600 IU'dan fazla D vitamini almamaları tavsiye edilir.

Haberin Devamı

Habere konu olan hasta ise önerilen günlük miktarın 83 katı olan  50.000 IU doz D vitamini almıştı. Hasta şimdi özel beslenme uzmanı tarafından yoğun bir vitamin takviyesi programına başladı. 

Hastaneden taburcu olduktan iki ay sonra kalsiyum seviyesi normale döndü, ancak D vitamini seviyeleri anormal derecede yüksek kaldı.

D vitamini toksisitesinin ana sonucu, tıbbi olarak hiperkalsemi olarak bilinen ve bulantı ve kusmaya, halsizliğe ve sık idrara çıkmaya neden olabilen kanda kalsiyum birikmesidir. D vitamini toksisitesi kemik ağrısına ve kalsiyum taşlarının oluşumu gibi böbrek problemlerine ilerleyebilir.