Ayşenur'un ölümü üzerindeki sır perdesi kalkıyor! İsrail askerlerinin görüntüleri yayınlandı
İsrail ordusunun, Nusayrat Mülteci Kampı'nda yerinden edilen sivillerin sığındığı, UNRWA'ya ait bir okula düzenlediği saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu 18 kişi öldü, 18 kişi yaralandı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Gazze'de yaşanılanların kabul edilemez olduğunu söyledi. Öte yandan ABD Kongre üyeleri Ayşenur Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili bağımsız soruşturma çağrısında bulunurken, Washington Post gazetesi İsrail yalanını ortaya çıkardı.
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, sivil bir araç içindeki İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinin kuzeyindeki Halhul beldesinde yer alan Mahmud Abbas Hastanesine baskın düzenledi.
Tanıklar, askerlerin hastanede ismi ve sağlık durumu henüz bilinmeyen yaralı bir Filistinliyi gözaltına alarak bölgeden uzaklaştığını ifade etti.
ABD MEDYASI GÖRÜNTÜLERİ YAYINLADI
Aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından öldürülmesine tepkiler çığ gibi büyüyor. ABD başkanı Joe Biden dün yaptığı açıklamada Eygi'nin ölümünün "trajik bir hatanın sonucu" olduğunu ileri sürdü ve benzer olayların tekrar yaşanmaması için İsrail'in yeni adımlar atması gerektiğini dile getirdi. Biden Eygi'nin ölümünü “kesinlikle kabul edilemez” olarak değerlendirdi nitelendirdi.
İsrail Savunma Kuvvetleri ise cinayeti reddederek askerlerin Ayşenur'u "istemeden" vurmuş olmasının muhtemel olduğunu ileri sürüyor. IDF'den yapılan açıklamada "Olay şiddetli bir isyan sırasında gerçekleşti" ifadeleri kullanıldı. Ancak ABD'nin en büyük gazetelerinden biri olan Washington Post, Ayşenur Beita'daki çatışmaların en yoğun olduğu andan yarım saat sonra, protestocuların ana yola doğru hareket etmesinden de yaklaşık 20 dakika sonra vurulduğunu ortaya çıkardı. Ayşenur bu sırada İsrail güçlerinden yaklaşık 200 metreden uzaklıktaydı.
Washington Post İsrailli yetkililere ulaştı ancak IDF göstericilerin geri çekilmesinden uzun süre sonra ve görünürde bir tehdit oluşturmayacakları bir mesafedeyken neden ateş açtığını açıklamadı.
Washington Post olayın üstündeki sis perdesini kaldırmak için 13 görgü tanığı ve kent sakinleri ile görüştü. Gazetenin yaptığı incelemelere göre, protestocular bir süre sonra olay alanından çıkıp yakınlıktaki bir zeytinliğe ekildiler. Ayşenur'un arkadaşı Avustralyalı aktivist Helen, Eygi'nin protesto sırasındaki hızlı tırmanış karşısında şok olduğunu ve diğer gönüllülerin yanına gitmeye çalıştığını anlattı. İsrail askerlerinin saldırganlığı nedeni ile aktivistler ve Filistinliler burada ağaçların, kayaların arkasına saklanırken, Washington Post gazetesinin elde ettiği görüntülerde dört İsrail askerinin zeytin bahçesinin yakınındaki tepenin etrafında pozisyon aldığı görülüyor.
Saat 1:22'de çekilen görüntülerde silah sesleri duyuluyor. Aktivistlerden birinin "Normal silahlarla ateş ediyorlar" diye bağırması dikkat çekiyor. Helen bu sırada arkadaşı Ayşenur ile bir ağacın arkasına saklandıklarını belirtiyor. Video kayıtlarına göre silah sesleri sona erdikten sonra bölge 20 dakika boyunca nispeten daha sakin kalıyor. Ancak tepedeki İsrail askerleri sakinliğe rağmen silahlarını indirmiyor ve protestocuları hedef almaya devam ediyor. Görgü tanıklarından bazıları bu sırada iki el, bazıları da 3 el silah sesi duyduklarını belirtiyor. Silah seslerinin duyulduğu an, The Post tarafından incelenen görüntülerde yer almıyor.
Saat 13:48'de çekilen bir videonun arka planında çığlık atan bir kadın sesi duyuluyor. Helen Ayşenur'un bu sırada yüzüstü yere düştüğünü ve başından kanlar aktığını söylüyor.
- Türkiye Karadağ maçı ilk 11'leri! A Milli Takım'da hedef 3 puan
- Kenan Yıldız Türkiye Karadağ maçında neden oynamıyor? Kenan Yıldız maçta neden yok? Türkiye Karadağ maçı ilk 11
- Hacıosmanoğlu’ndan yabancı VAR hakemi kararı
- Kerem Aktürkoğlu Türkiye Karadağ maçında neden yok? Kerem Aktürkoğlu Türkiye Karadağ maçında neden oynamıyor? Milli Maç
- Fenerbahçe'de şok! Szymanski'nin durumu belirsiz