Dünya Batılı liderlerden Buça'daki katliama tepki: 'Rusya savaş suçu işliyor'

Batılı liderlerden Buça'daki katliama tepki: 'Rusya savaş suçu işliyor'

Paylaş
Batılı liderlerden Buça'daki katliama tepki: 'Rusya savaş suçu işliyor'

Ukrayna güçlerinin tekrar kontrolü ele aldığı Buça'da elleri bağlı şekilde öldürülen sivil görüntülerinin ortaya çıkması Rusya'ya savaş suçu ithamlarına neden oldu. Yaklaşık 300 sivilin öldürüldüğü kentte toplu mezarlar ortaya çıkarken, Batılı liderle savaş suçu soruşturması başlatılmasını istedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'nın Buça bölgesinde sivillere karşı "korkunç" ve "kesinlikle kabul edilemez" eylemlerini kınadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinkin ise Rus güçlerinin Buça'daki şiddetli saldırılarını "Mideye indirilen bir yumruk" olarak niteleyerek Rusya'nın durdurulması gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) liderleri de, Rus güçlerinin Ukrayna'nın Buça kentindeki vahşetten sorumlu tutulacağını ve AB'nin Rusya'ya daha fazla yaptırım hazırlığında olduğunu bildirdi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Rusya'nın geri çekildiği bölgelerden gelen "tarif edilemez dehşet raporları karşısında dehşete düştüğünü" duyurdu.

"Acilen bağımsız bir soruşturmaya ihtiyaç var." ifadesini kullanan von der Leyen, "savaş suçu faillerinin hesap vereceğini" bildirdi.

Haberin Devamı

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de Rus ordusunu savaş suçu işlemekle suçlayarak, Rusya'ya karşı daha fazla yaptırım sözü verdi.

Sosyal medya hesabından "Buça Katliamı" etiketiyle paylaşım yapan Michel, "Kiev'in kurtarılan bölgesinde Rus ordusu tarafından yapılan vahşetin akıldan çıkmayan görüntüleri karşısında şok oldum" ifadelerini kullandı.

Michel Avrupa Birliği'nin uluslararası mahkemelerde gereğinin yapılması için kanıt toplamakta Ukrayna ve sivil toplum kuruluşlarına yardım ettiğini belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss de aynı şekilde Rusya'nın Ukrayna işgali sırasında sivillere karşı saldırılarının savaş suçu olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Truss böyle bir hamle söz konusu olduğunda İngiltere'nin Ukrayna'ya uluslararası mahkemelerde tam destek sağlayacağını ifade etti.

RUSYA İDDİALARI REDDETMİŞTİ

Rusya daha önce Ukrayna'da sivillerin hedef alındığı ve savaş suçu işlendiği iddialarını reddetmişti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kulebe, Kiev'in kuzeybatısında Rus ordusundan kurtarılan ve çok sayıda sivil cenazesi bulunan bölgedeki katliamı kınadı.

Dmitro Kuleba, "Buça Katliamı kasıtlıydı. Ruslar yok edebildikleri kadar Ukraynalıyı öldürmek istedi. Onları durdurmalı ve dışarı atmalıyız. G7 ülkelerinden hemen şimdi yeni yıkıcı yaptırımlar uygulamalarını istiyorum." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanlarından Mikailo Podoliak ise sosyal medya hesabından "Kiev bölgesi, 20. yüzyılın cehennemi. Elleri bağlı bir şekilde öldürülen kadın ve erkek cesetleri. Nazizmin en kötü suçları Avrupa'ya geri döndü. Bu Rusya tarafından bile isteye yapıldı." şeklinde paylaşım yaptı.

Buça Belediye Başkanı Anatoly Fedoruk ise cesedi bulanan sivillerin Rus ordusu tarafından enselerinden kurşunlanarak öldürüldüğünü belirtti. Toplamda 280 sivilin toplu mezarlara gömüldüğünü söyleyen Federuk, cenazelerin Rus ateşi altındaki belediye mezarlıklarına gömülemediğinin altını çizdi.

Ukraynalı yetkililer pazar günü Buça'da bulunan bir toplu mezarda 57 sivil cesedin daha bulunduğunu açıkladı.

Cesetlerin bir kısmının dışarıdan görüldüğünü belirten yetkililer, uzun toplu mezardan 57 kişinin cesedinin çıkarıldığını bildirdi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça şehrini Rus güçlerinden 1 Nisan'da kurtaran Ukrayna ordusu, binaları yıkılmış, sokakları ceset dolu bir şehirle karşılaşmıştı.

Haberin Devamı

Kaynak: Euronews