Dünya Buça'da dartlı katliam

Buça'da dartlı katliam

Paylaş
Buça'da dartlı katliam

Buça’da sokaklarda bulunan sivil cesetlerine yapılan otopsi, Rusya’nın 4 santimlik dart oklarıyla katliam yaptığını ortaya çıkardı. Bir top mermisinin içine yerleştirilen 8 bin ok, ateşlemenin ardından 300 metre genişliğinde konik bir kemer şeklinde yayılıyor. Böylece sivillerin kaçacak yeri kalmıyor.

Ukrayna’da Rus işgalinden kurtarılan Buça’da sokaklarda 412 sivilin cesedi bulunmuştu. Bunların birçoğu elleri arkadan bağlanıp yakın mesafeden ateş edilerek öldürülmüştü. Bu cesetlere yapılan otopsi, korkunç bir katliam yöntemini ortaya çıkardı. Birçok cesetten ‘flechette’ denilen küçük oklar çıktı. Dart oklarına benzeyen bu nesne sadece 4 santim boyunda. Bir topun içine 8 bin flechette yerleştirilebiliyor.

Haberin Devamı

YARAYI BÜYÜTÜYOR

Top ateşlendikten sonra bu oklar, 300 metre genişliğinde konik bir kemer şeklinde yayılıyor. Dolayısıyla karşıdaki kişilerin kaçacak yeri kalmıyor. Oklar, vücuda saplandıktan sonra yumuşak olduğu için yamulup kanca şeklini alarak yaranın büyümesine yol açıyor.

Kuyruğu da kırılarak vücut içinde ikinci yaraya sebep oluyor. Modern savaşta nadiren görülen bu oklar, 1. Dünya Savaşı’nda sıkça kullanılmıştı.

ATEŞKES MUAMMASI

Öte yandan, Rusya’nın haftalarca kuşatma altında tuttuktan sonra ele geçirdiği Mariupol’de yaklaşık bin sivil, Azovstal çelik fabrikasının altındaki tünellere sığınmıştı. Rusya dün fabrikadaki siviller için tek taraflı ateşkes ilan etti. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçhuk ise taraflar arasında bir anlaşmaya varılmadığını belirterek “Tek taraflı ilan edilen koridor güvenliği sağlamaz ve dolayısıyla insani bir koridor değildir” dedi.

Haberin Devamı

Vereşçhuk, fabrikadaki siviller için yapılacak anlaşmaya Birleşmiş Milletler’in (BM) garantör olması gerektiğini söyledi ve “Ruslar daha önce birçok kez insani koridorları tahrip etmemiş olsaydı açıklamalarına inanılabilirdi” diye konuştu.