Dünya Canlı anlatım | Rusya ile görüşmek istiyor: Ukrayna, NATO'dan vazgeçmeye hazır!

Canlı anlatım | Rusya ile görüşmek istiyor: Ukrayna, NATO'dan vazgeçmeye hazır!

Paylaş
Canlı anlatım | Rusya ile görüşmek istiyor: Ukrayna, NATO'dan vazgeçmeye hazır!

Rus işgali karşısında Batı’dan bekledikleri desteği alamadıklarını dile getiren Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Moskova yönetimine bir kez daha masaya oturma çağrısı yaptı. Rusya Ukrayna savaşından son dakika gelişmeleri...

NATO üyeliği konusundaki taleplerine bugüne kadar Batı’dan net yanıt alamayan Zelenskiy, Rus lider Vladimir Putin’e seslendi ve ‘ateşkes ile işgalin sona erdirilmesi’ karşılığında NATO üyeliğinden vazgeçebileceklerini’ söyledi. Zelenskiy, Putin’le ‘her türlü formatta’ görüşmeye hazır olduğunu ifade etti. Zelenskiy, “Bu, herkes için uygun bir uzlaşma olur: NATO konusunda bizimle ne yapacağını bilemeyen Batı için, güvenlik garantileri isteyen Ukrayna için ve NATO’nun daha fazla genişlemesini istemeyen Rusya için” dedi. Her ne kadar ‘ülkenin bütünlüğünü koruyacaklarını’ söylemesine karşın Zelenskiy; Rus yanlısı ayrılıkçıların bulunduğu Donbas bölgesinin ve 2014’te Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’ın durumunun da masaya yatırılabileceğini, çıkacak önerilerin referanduma götürülebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in, ülkesinin NATO üyeliğinin yanı sıra Rusya’nın teklifleri konusunda referanduma gidebileceğini söylemesi üzerine Moskova’dan açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Referandum çağrısı Ukrayna’nın iç meselesidir. Ancak heyetler arası görüşmelerde müzakere aşamasında olan bir madde var. Bunların ayrıntısını veremem” dedi.

MARIUPOL NEDEN ÖNEMLİ?

Ukrayna’nın doğusundaki Mariupol, işgalin 27’nci gününde de bombardıman altındaydı. Rus ordusunun şehri harabeye çevirmesinin ana sebebi, ülkenin doğusundaki ayrılıkçılar ile Rusya’nın ilhak ettiği Kırım arasındaki koridorun üzerinde bulunması. Azak Denizi’ndeki en büyük limanın bulunduğu kent, güçlü direniş gösteren milliyetçi Ukraynalıların da kalesi olması açısından propaganda için önemli.

Haberin Devamı

Dakika dakika Rusya - Ukrayna savaşı...

10.00: İngiliz The Sun gazetesinde yer alan habere göre, Albay Alexei Sharov 200 binden fazla kişinin mahsur kaldığı Ukrayna kenti Mariupol'da öldürüldü. Sharov'un Rusya'nın son derece önemli gördüğü kente ele geçirmek için kritik bir role sahip olduğu belirtiliyordu. 

Ukrayna ordusu subayı Anatoliy Stefan, Rusya Deniz Piyadeleri'ne bağlı 810. Zhukov Tugayı'nın komutanı olan Sharov'un ölümünü sosyal medya hesaplarından duyurdu.

Sharov'un ölümü, 45. Mühendislik Alayı Komutanı Albay Nikolay Ovcharenko'nun ölümünün ardından geldi.

Albay Alexei Sharov, Ukrayna'da ölen en son üst düzey Rus subayı oldu. Rusya'nın 2. Dünya Savaşı'ndan beri bu kadar kısa sürede bu kadar fazla komutan kaybetmediği belirtiliyor.

 

'RUSLAR ÇERNOBİL LABORATUVARINI YOK ETTİ'

09.50: Ukrayna Devlet Tahliye Bölgesi Yönetimi Ajansı tarafından Facebook üzerinden yapılan açıklamada, Rus askerlerinin Çernobil'de önemli miktarda radyoaktif atık işleyen en yeni Merkezi Analitik Laboratuvarı'nı "yağmaladığı ve yok ettiği" ifade edildi. Açıklamada, "Bugün düşmanın elinde olan laboratuvarda son derece aktif örnekler ve radyonüklid örnekleri vardı" denildi. Kurulması yaklaşık 6 milyon euroya mal olan laboratuvarın Avrupa'da başka yerde bulunmayan "değerli analitik ekipmanları" da içerdiği belirtildi.

Haberin Devamı



1986'da dünyanın en kötü nükleer kazasının yaşandığı yer olan Çernobil'deki santral, faaliyette değil ancak yine de sürekli kontrol gerektiriyor. Eski nükleer bölge büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ederken, Ukrayna parlamentosu uydu görüntülerinden alınan görüntülerden yola çıkarak santral çevresinde orman yangınlarının çıktığını ifade etmişti.

08.35 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Perşembe günü Brüksel'de düzenlenecek NATO zirvesine videokonferans yöntemiyle katılarak liderlere hitap edecek.

Bir NATO yetkilisinin AFP'ye verdiği bilgiye göre Zelenskiy, NATO üyesi ülke liderlerine bir konuşma yapması için davet edildi.

07.30: Rusya ordusu tarafından, Ukrayna'nın Borispol, Herson ve Kryvyi Rih kentlerine ile başkent Kiev'e gece yarısı roketlerle saldırılar düzenledi. Ukrayna ordusu ise, Luhansk bölgesinde yer alan 24. Ayrı Mekanize Tugayı'na yönelik saldırı düzenledi.

07.14: ABD Başkanı Joe Biden, Perşembe günü Avrupa Birliği, NATO ve G7 ülkelerinin liderleriyle bir araya gelmek için Brüksel'e gidiyor. Brüksel'in ardından Cuma günü de Polonya'nın başkenti Varşova'da olacak.

Haberin Devamı

Biden'a ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de eşlik edecek. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sulivan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Biden'ın Avrupa ziyareti için "Ukrayna'ya askeri desteğin bir sonraki aşamasını liderlerle görüşme fırsatı bulacak" dedi.

Sullivan, Biden'ın "Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulama konusunun da görüşüleceğini" ve var olan yaptırımların daha da sıkılaştırılacağını söyledi.

03.50: Ukrayna’nın Sumi kentinin Valisi Dmitry Zhivitsky, Sumi'de Rusya’nın saldırıları sırasında büyük çaplı bir yangın çıktığı ve yangının çatışmalar ve Rus bombardımanı nedeniyle halen söndürülemediğini duyurdu.

02.18: ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Ukrayna'nın savunma konumundan hücum konumuna doğru ilerlemekte olduğunu belirterek, "Ukrayna'nın saldırıda ilerlediğini görüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

01.58: Rusya Savunma Bakanlığı, bugünkü Rus operasyonlarında Ukrayna’ya ait 83 askeri tesisin imha edildiğini açıkladı.

01.19: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bu hafta gerçekleşecek olan G7, NATO ve Avrupa Birliği (AB) zirvelerinde Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanması için çabalayacaklarını duyurdu.

00.59: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Ukrayna meselesine ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Fransa tarafı, Ukrayna’da ateşkesten başka çözümün olmadığını ifade etti.

'HİPERSONİK FÜZE BİR İŞARET'

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’daki işgal planı istediği gibi gitmeyen Rusya lideri Vladimir Putin’in ‘daha ağır taktikler’ uygulayabileceğini söyledi. Biden, ‘köşeye sıkışan’ Putin’in biyolojik ya da kimyasal silah kullanabileceği uyarısını yaptı. Putin’in kendi saldırılarına zemin oluşturmak ve gerekçe yaratmak için ‘sahte saldılar’ planladığını vurgulayan Biden, Ukrayna’da kimyasal silahlar bulunduğu yönünde ortaya atılan iddiaların arkasında da bu amacın yattığını söyledi. Biden, “Putin’in iddia ettiği gibi Ukrayna’da kesinlikle biyolojik ve kimyasal silahlar yok, size garanti ederim” dedi.

Rusya, en son teknoloji hipersonik füzeleri Ukrayna’da kullanmaya başladı. ABD Başkanı Joe Biden, “Bu füzelerin kullanılmasının bir sebebi var” derken; askeri uzmanlar da Rusya’nın elindeki tüm imkanları masaya sürmesinin ‘çaresizliğe’ işaret ettiğini, kimyasal ve biyolojik saldırıların da mümkün olduğunu dile getiriyor.

TANKINI 10 BİN DOLARA UKRAYNA’YA TESLİM ETTİ

Ukrayna İçişleri Bakanlığı; bir Rus askerinin kendi isteğiyle ve tankıyla birlikte teslim olduğunu açıkladı. Tankı teslim eden askere 10 bin dolar ödül verileceği ve Ukrayna’da yaşama hakkı tanınacağı açıklandı. Askerin ayrıca vatandaşlık başvurusu yapabileceği bildirildi.

UÇAK 1 MİLYON DOLAR

Ukrayna, cep telefonları mesajları ile Rus askerlere teslim olmaları çağrısı yapıyor ve çeşitli ödüller vadediyor. Savaş uçağı getirecek Rus pilotlara 1 milyon dolar verileceği açıklanmıştı.