Dünya Canlı blog | Rusya'nın sivil taktiği! Direnişi böyle kırıyor

Canlı blog | Rusya'nın sivil taktiği! Direnişi böyle kırıyor

Paylaş
Canlı blog | Rusya'nın sivil taktiği! Direnişi böyle kırıyor

Rusya, 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna’yı işgal operasyonunun başında hızla ilerlemiş, birkaç günde başkent Kiev ve Harkov gibi kentlerin kapısına dayanmıştı. Ancak beklediği gibi Ukrayna direnişini kıramayan Rus ordusu ağır kayıp veriyor. Cephe hattına gıda, yakıt ve mühimmat ulaştırmakta zorlanan Rusya, askerlerini ilerletmek yerine füzelerle sivilleri vurarak Ukrayna direnişini kırma taktiği uyguluyor. Rusya - Ukrayna savaşında son gelişmeler...

Ukrayna'da istediği şekilde ilerleyemeyen Rus ordusu, uzaktan sivilleri vurarak direnişi kırmaya çalışıyor! Ukrayna’da halk, ordudan daha fazla kayıp verdi. Rus bombaları ve füzeleri her gün yeni bir sivil hedefi vuruyor. En acımasız saldırıların merkezindeki Mariupol kentinde yüzlerce kişinin bulunduğu tiyatronun ardından 400 sivilin sığındığı bir okul vuruldu. Başkent Kiev’e dün düzenlenen saldırılarda ise 2 çocuğun ve 1 kadının öldüğü açıklandı. Birleşmiş Milletler (BM) Mülteci Ajansı Yüksek Komiseri Filippo Grandi, “Ukrayna’daki savaş o kadar yıkıcı ki, 10 milyon kişi ya ülke içinde yerinden edildi ya da yurtdışına sığınmacı olarak kaçtı” dedi. Grandi, savaştan kaçan 10 kişiden 9’unun kadın ve çocuk olduğunu da belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın Mariupol kentine yönelik saldırılarının savaş suçu olduğunu söyledi. Zelenskiy, “Mariupol ablukası, savaş suçlarının tarihine geçecek. İşgalcilerin barışçıl bir kente bunu yapması, yüzyıllar boyunca hatırlanacak bir terördür. Ukraynalılar bunu dünyaya ne kadar çok anlatırsa, biz de o kadar çok destek buluruz. Rusya, Ukrayna’ya karşı terörü ne kadar çok kullanırsa, onun için sonuçları o kadar kötü olacaktır” dedi. Rusya’nın Karadeniz üzerinden çıkarma yapması beklenen Ukrayna’nın Odessa kentinde her sokak, her kıyı barikatlarla kapatılıyor. Ufukta savaş gemilerinin görüldüğü kente yönelik füze saldırılarının son günlerde artması, Rus çıkarmasının yaklaştığını gösterirken, sivil halk da kum çuvalları ile siperler oluşturarak şehir savunmasına katkı veriyor.

Haberin Devamı
Kiev'de enkaz altında kalan siviller için kurtarma çalışmaları sürdürülüyor Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gerçekleştirdiği füze saldırılarında yıkılan binaların altında kalan onlarca kişi için kurtarma ekipleri tarafından başlatılan arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

RUSYA'NIN VERDİĞİ SAAT DOLDU! UKRAYNA KARARINI AÇIKLADI

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukraynalı yetkililere çağrı yaparak Mariupol şehrini 21 Mart 05.00'a kadar teslim etmelerini istedi. Bakanlık yetkilisi Mihail Mizintsev,“Kiev’deki yetkililer sizleri bir kez daha kendi kaderinize terk edip ölmenizi emrederlerse, canına kıymet veren herkese kendi başlarına silah bırakıp kenti terk etme çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Mizintsev, siviller ve silahsız askerler için insani koridor açacaklarını da sözlerine ekledi. Ukrayna'dan Rusya'nın bu ültimatomuna cevap geldi. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk teslim olmanın söz konusu olmayacağını belirterek bu teklifi reddetti.

Rusya - Ukrayna savaşının 26'ncı gününde dakika dakika yaşananlar...

Haberin Devamı

15 BİN RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

15.45  Ukrayna Savunma Bakanlığı, 24 Şubat'tan bu yana 15 bin Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Rusya’ya ait 498 tank, bin 535 zırhlı askeri araç, 240 topçu atış sistemi, 80 çok namlulu roketatar, 45 hava savunma sisteminin imha edildiğini belirten bakanlık, 97 uçak, 121 helikopter, 24 insansız hava aracı, 969 araç, 60 yakıt tankeri, 3 gemi ve 13 özel teknik ekipmanın da imha edildiğini duyurdu.

14.10 Rus ordusu, Ukrayna’nın sahil kenti Odessa’yı hedef aldı. Odessa’nın kıyılarının Rus bombaları tarafından vurulduğu görülürken, bölgede yaşayan ve evlerinin önüne bomba düşmesiyle büyük panik yaşayan vatandaşlar, güvenli bölgelere geçti.
Saldırı sonrası resmi kaynaklardan can kaybı ya da yaralı sayısına ilişkin ise henüz bir açıklama yapılmadı.

13.48 AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Mariupol’a yönelik saldırıların savaş suçu olduğunu söyledi.

KİEV'DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

13.05 BBC'nin Kiev'deki muhabiri James Waterhouse, kentte 35 saatlik yeni bir sokağa çıkma yasağının uygulamaya koyulacağını bildiriyor. Yasak bu akşam Ukrayna saati ile 8'de başlayacak ve Çarşamba sabahı sonlanacak. Yetkililer, yasak sırasında sokakta görülen kişilerin, eğer sığınağa gitmiyorlarsa veya ellerinde geçerli bir izin yoksa, düşman olarak değerlendirileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

SIZINTI HABERLERİ YALAN MI?

12.45 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'nın Sumi kentindeki bir kimya fabrikasında amonyak sızıntısı meydana geldiğini duyurarak, “Sumi'deki amonyak sızıntısı aşırı milliyetçilerin provokasyonu” dedi. Konaşenkov, "Sumi’de gece saatlerinde Ukraynalı aşırı milliyetçiler tarafından planlı bir provokasyon gerçekleştirildi. Rusya Savunma Bakanlığı, birkaç gün önce bu yönde uyarıda bulunmuştu. Sumi Bölge İdaresi Başkanı’nın açıklamasına göre, Sumihimprom’da amonyak sızıntısı meydana geldi. Hava kütleleri kente doğru hareket etmediği için Sumi sakinleri için bir tehdit teşkil etmiyor. 19 Mart'ta, Rusya'nın kimyasal silah kullanacağına yönelik açıklamalardan sonra Ukraynalı milliyetçi grupların provokasyon saldırıları düzenleyebileceğini hatırlatmıştık. Bir kez daha vurgulamak istiyorum. Rus Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna’da zehirli maddelerin depolandığı veya üretildiği tesislere hiçbir saldırı planlamıyor ve gerçekleştirmiyor. Ukrayna'daki zehirli maddelerin depolandığı tesislerde meydana gelebilecek olayların sorumlusu doğrudan Kiev milliyetçi rejimidir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

8 İNSANİ KORİDOR ÜZERİNDE ANLAŞMA SAĞLANDI

11.45 Ukrayna’da saldırı altında olan yerleşim yerlerinde olan sivillerin çıkabilmesi için 8 insani koridor üzerinde anlaşma sağlandığı duyuruldu.

11.40 Litvanya Dışişleri Bakanı: AB, Rus enerji sektörüne karşı yaptırımları konuşabilmeli

11.15 Polonya Sınır Muhafızları tarafından sosyal medyada yapılan paylaşımda, 2 milyon 114 bin Ukrayna vatandaşının savaşın başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana ülkeye giriş yaptığı ifade edildi. 20 Mart´ta 33 bin 800 sığınmacının, bugün ise an itibarıyla 5 bin 700 kişinin sınırı geçtiği aktarıldı.

115 ÇOCUK ÖLDÜ

11.00 Ukrayna Başsavcılığı tarafından yapılan son açıklamada, saldırıların başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana 115 çocuğun hayatını kaybettiği, 148 çocuğun ise yaralandığı belirtildi. Açıklamada, Rus birliklerinin sivil alt yapı ve yerleşim bölgelerine yönelik düzenlediği saldırılarda 530 eğitim kurumunun hedef alındığı bunlardan 72’sinin tamamen yıkıldığı ifade edildi.
Rus saldırılarında ayrıca tıp merkezleri, sanat okulları, spor tesisleri ve kütüphaneler de dahil olmak üzere çocuklara yönelik 40'tan fazla kurumun yıkıldığı veya hasar gördüğü kaydedildi.

Haberin Devamı

10.00 AFP, dün geceki Kiev bombardımanı sonucu en az 6 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

09.40 Rusya Savunma Bakanlığı, Rus paraşütçü birliklerinin Kiev’in dış mahallelerindeki Ukrayna askerleri ve ulusal taburların çekilmesini sağladığını duyurdu. Çekilme sırasında bırakılan askeri teçhizatlar ve silahlar Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri birliklerine verilecek.

09.00 Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) İnsan Hakları Temsilcisi Daria Morozova, bölgedeki sivillerin gördükleri zararlardan dolayı Kiev'den ve askerlerinden şikayetçi olabileceklerini söyledi.

08.45 ABD Başkanı Joe Biden, 24 Mart'ta NATO, AB ve G7 liderleriyle bir araya geleceği Brüksel ziyareti sonrası 25 Mart'ta Polonya'nın baikenti Varşova'ya gidecek.

AMONYAK SIZINTISI 

08.13 Ukrayna'nın Sumy kentindeki bir kimyasal tesisinde amonyak sızıntısı tespit edildiği duyuruldu
Bölge valisi Dmytro Zhyvytskyy, Sumy kentindeki bir kimyasal tesiste amonyak sızıntısı olduğunu söyledi.
Zhyvytskyy, Sumykhimprom fabrikasının beş kilometrelik yarıçapındakilerin gaz tehlikeli olduğu için bölgeyi terk etmeleri gerektiği konusunda uyardı. Yetkili, Telegram kanalındaki yerel saat 04:30'daki gönderisinde sızıntıya neyin sebep olduğunu söylemedi. (Sputnik)

07.35 Odessa'da siren sesleri duyulmaya başlandı. Ukrayna'ya ait hava savunma sistemleri, Odessa semalarında keşif uçuşu yaptıkları sırada Rusya'ya ait insansız hava araçlarını ve füzelerini hedef aldı. Hava savunma sistemlerin devreye girmesinin ardından hemen ardından Odessa halkı, sokağa çıkma yasağının bitmesine kısa bir süre kala kent genelinde yankılanan sirenleri ile güne uyandı.

05.49 Rusya’nın gece yarısı Ukrayna'nın başkenti Kiev’e başlattığı saldırıların ardından Kiev merkezindeki hava savunma sistemleri Rus füzelerine karşı devreye girdi.

05.27 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Mariupol’de kendilerine karşı direnen Ukrayna askerlerine ve savaşan gruplara silah bırakma çağrısına ret cevabı vererek, "Silahları teslim etmekten söz edemeyiz" dedi.

05.21 Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gerçekleştirdiği füze saldırılarında yıkılan binaların altında kalan onlarca kişi için kurtarma ekipleri tarafından başlatılan arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

05.15 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Mariupol kentinde kendilerine karşı savaşan Ukrayna askerlerine seslenerek silahını bırakan herkese Mariupol’den güvenli çıkışı garanti ettiklerini duyurdu.

02.56 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İsrail’in arabuluculuk için yaptığı teklifi hatırlatarak Rusya ile müzakereleri Kudüs’te yapabileceklerini belirtti. Zelenskiy, "Rusya ile belki de Kudüs’te görüşmeye başlayacağız" dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın ülkesine saldırılarının 25. gününde Ukrayna halkına ve kamuoyuna seslendi. Ukrayna'daki güncel durumda ve Rusya'nın saldırılarına değinen Zelenskiy, "Rus ordusunun, halkımızı korumak istediği iddiasıyla uydurduğu "Nazileri" aradığı ama hala bulamadığı 25 gün. Kendilerini çiçeklerle karşılayacak Ukraynalıları nasıl aradıkları ve bulamadıkları. Ve en önemlisi Rus ordusu evinin yolunu bulamıyor. Kuşatılmış Mariupol'da Rus uçakları bir sanat okuluna bomba attı. İnsanlar orada saklanıyordu. Bombardıman başlamadan gizlendiler. Askeri nokta yoktu. Toplamda 400 sivil vardı. Kadınlar, çocuklar ve yaşlılar. Enkazın altındalar ve kaç kişi olduklarını bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

02.21 Yunanistan'ın Ukrayna'nın Mariupol kenti Başkonsolosu Manolis Androulakis, "Odyssey Operasyonu" adı verilen bir kurtarma operasyonu ile Rusya’nın büyük bombardımanı altında olan Mariupol kentinden tahliye edilerek Yunanistan'ın başkenti Atina’ya getirildi. Androulakis Mariupol'da karşılaştığı anlara ilişkin, "Mariupol’u ve insanlarını haritadan sildiler" dedi.

01.25 Rusya ordusu tarafından, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in kent merkezine yakın noktada yer alan Podilskyi ilçesine füze saldırıları gerçekleştirdi. Rusya tarafından düzenlenen saldırılarda 1 kişi hayatını kaybetti. Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko yaptığı açıklamada, Rusya tarafından düzenlenen saldırılar nedeniyle 1 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "Arkadaşlar, Kiev'in Podilskyi ilçesinde çok sayıda patlamalar meydana geldi. Özellikle ev ve alışveriş merkezlerinden biri hedef alındı. Kurtarma görevlileri, sağlık ekipleri ve polis olay yerinde" ifadelerini kullandı. Başkent Kiev’e bağlı Podilskyi polisi ise, saldırıların füze saldırısı olduğuna ilişkin açıklama yaparken, aynı zamanda düşen füzelerden biri fotoğraflanarak kamuya servis edildi. Bazı noktalara saldırıların hala devam ettiği öğrenilirken, Kiev’in merkezi ile füze saldırılarının yapıldığı Podilskyi ilçesi arasındaki mesafe ise 9,8 kilometre olarak ölçülüyor.

01.19 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk yaptığı açıklamada, sivil tahliyelerle ilgili bilgiler vererek, "Bugün 7 insani koridordan 4'ü aktif olarak çalıştı. Toplam 7 bin 295 kişi tahliye edildi. Özellikle Mariupol ve Berdyansk'tan 3 bin 985 kişi, 11 otobüs ve özel araçlarla Zaporijya'ya ulaştırıldı" ifadelerini kullandı. Açıklamasının devamında, Mariupol'den sivil tahliyelere yarın da devam edileceğini aktaran Vereşuk, "Yarın sabah Zaporijya'dan Mariupol yönüne 5 otobüs daha göndermeyi planlıyoruz. Otobüslerin bir kısmının yarına ulaşması ve Mariupol sakinlerinin Manguş kentinden ve ayrıca Melekino başta olmak üzere Manguş bölgesindeki kıyı yerleşimlerinden tahliye edilmesi için bugün görüşmeler yaptık. Berdyansk'ta yakıt ikmali yapmaya devam edildiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Mariupol sakinlerinin özel araçları güzergah boyunca hareket ediyor" şeklinde konuştu.

00.40 Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, Telegram hesabından şehirde yaşanan bir patlamanın görüntülerini paylaştı. Kliçko, Kiev'in Podil semtinde bir dizi patlama meydana geldiğini duyurdu. Kliçko, "Şu anda elde ettiğimiz bilgiye göre; bazı evler ve alışveriş merkezlerinden biri vuruldu. Kurtarma ekipleri, sağlıkçılar ve polis olay yerinde" ifadelerini kullandı.

 

KARADENİZ'DE MAYIN TEHLİKESİ

Rusya, Ukrayna’nın güney ve batısındaki kentleri Karadeniz üzerindeki gemi ve uçaklardan atılan füzelerle vuruyor. Karadeniz kıyılarının ise deniz mayınlarıyla dolduğu belirtiliyor. Rusya Federal Güvenlik Servisi; Ukrayna’nın döşediği bu mayınlarda kopmalar olduğunu, mayınların İstanbul Boğazı ve Akdeniz’e ulaşabileceğini açıkladı.

71 KİMSESİZ BEBEK ÖLÜMDEN KURTARILDI

Ukrayna’nın Rusya sınırına yakın Sumi kentindeki 71 kimsesiz bebek, insani koridor açılmasıyla çatışma bölgesinden kurtarıldı. Sumi Valisi Dmytro Zhyvytskyi, “Yaklaşık iki haftadır bu bebekleri saklıyorduk. Onları başka ülkelerden evlat edinecek kişiler hızlıca bulundu. Sonunda bebekleri çatışma bölgesinden uzaklaştırmayı başardık” dedi.

RUSLAR ÖLÜLERİNİ BELARUS'A TAŞIYOR

Ukrayna, Rusya’nın 14 binden fazla asker kaybettiğini açıklarken Batılı kaynaklara göre bu rakam 7-8 bin civarında. Rusya ise ölü ve yaralı sayılarını gizliyor. Rus ordusuna ait askeri nakil araçlarının sürekli olarak cephe bölgesinden Belarus’un Gomel kentine ölü ve yaralı taşıdığı bildirildi (üstte). Belarus basını 2 bin 500’e yakın Rus askerinin cesetlerinin Gomel kentine getirildiğini aktardı.

PUTİN'İN ŞAHİDİ LUKAŞENKO: AKIL SAĞLIĞI YERİNDE

Rusya lideri Vladimir Putin’in akıl sağlığının bozulduğuna dair iddialar dünya basınında yer bulmaya devam ederken, Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko buna karşı çıktı. Japon medyasına konuşan Lukaşenko, yakın zamanda ziyaret ettiği ve dostu olarak nitelediği 69 yaşındaki Rus lider için; “Putin çok formunda, hiç olmadığı kadar iyi. Aklı tamamen yerinde, fiziksel olarak da sağlıklı. O bir atlet” ifadelerini kullandı.

'KARGO GEMİLERİ BİLE BOMBALANIYORDU'

Ukrayna’ya Ro-Ro seferi düzenleyen Türk bandıralı geminin kaptanı Trabzonlu Yusuf Sevgi, savaşın ilk günlerinde Chornomorsk Limanı’na kısa mesafe kala 64 yolcu ve 30 kişilik mürettebat ile geri dönmek zorunda kaldı. Savaşın ortasında kaldıkları korku dolu anları anlatan Yusuf Sevgi, “Gemiler bombalanıyordu, panik içindeydik. Savaş gemisi bize, ‘Geri dönün’ diyordu. Kargo gemilerine bile bomba atılıyordu. Türkiye’ye varana kadar çok korktuk” dedi.

'RUSLAR EKMEĞİMİZİ ÇALIP KOMŞULAIRMIZI ÖLDÜRDÜ'

Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarından kaçan sivillerin Türkiye’ye gelişleri devam ediyor. Sumi şehrine bağlı Doristanyet köyünden gelerek, Kapıkule Sınır Kapısı’ndan giriş yapan Sadova Polina, geride bıraktığı babası ve kız kardeşinden iki gündür haber alamadığını söyledi. Manisa’da yaşayan eşinin yanına gidecek olan Polina, köylerinin sürekli bombalandığını ve çok korktuklarını anlattı.

Sadova Polina, “Orada çok kötü geceler geçirdik, bomba attılar, bir sürü Rus askeri geldi. Gerçekten kötüydü. Çok aç kaldık. Mesela komşumuza geliyordu Ruslar. Biz ışıkları kapatıyorduk, bize gelmesinler diye. Rus askerleri evlerimize girip ekmeğimizi çaldı. Köyümüzde ölenler oldu. Bir komşu teyzemizi ormanda buldular, onun dışında 2 kişi ekmek almaya çıkmıştı, onları vurdular” diye konuştu.