Dünya Çin işi örtbas: Sözlerini geri aldı

Çin işi örtbas: Sözlerini geri aldı

Paylaş
Çin işi örtbas: Sözlerini geri aldı

Çin’in eski başbakan yardımcısı tarafından tecavüze uğradığını açıkladıktan sonra ortadan kaybolan tenisçi Pıng Şuai, tüm sözlerini geri aldı. Bu olay sonrası spor dünyasında boykot edilen Çin’in tenisçiye baskı yaptığı iddia ediliyor.

Dünyaca ünlü Çinli tenisçi Pıng Şuai (35) eski başbakan Zhang Gaoli’nin (75) tecavüzüne uğradığını açıklamasından bu yana ilk kez röportaj verdi. Gaoli’ye yönelik tüm iddialarını inkar etti. Singapur merkezli bir gazeteye konuşan Şuai, “Kimsenin bana cinsel saldırıda bulunduğunu söylemedim ve yazmadım” dedi. Oysa Şuai, 2 Kasım’da Çin’in sosyal medya platformu Weibo’da 1600 kelimelik bir metin yayınlamış ve başına gelenleri tüm ayrıntılarıyla anlatmıştı. Bu açıklama sonrası üç hafta boyunca Şuai’den haber alınamamıştı.

Haberin Devamı

HAYATINDAN ENDİŞELİ

Weibo’da hem tenisçinin hesabı hem de ‘tenis’ ifadesi yasaklanmıştı. Şu an Weibo’da Şuai’ye dair en güncel paylaşım 10 Eylül’e ait. Dünya medyasında Şuai’nin hayatının tehlikede olduğu ve baskı altında bu röportajı verdiği düşünülüyor. Zira, akıbeti konusunda endişeli olan Uluslararası Olimpiyat Komitesi yetkililerinin Şuai ile yalnızca görüntülü görüşmesine izin verilmişti. Kadınlar Tenis Birliği (WTA), bu ay başında Çin’deki turnuvaları durdurma kararı aldı. İnsan hakları ihlaliyle suçlanan Çin’de 2022’de düzenlenecek Kış Olimpiyatları’nı başta ABD olmak üzere birçok ülke diplomatik olarak boykot edecek.

FENOMEN KAMPANYASI

Çin, imajını düzeltmek için sosyal medya kampanyası yürütüyor. Pekin yönetimi, en az 500 bin takipçisi olan fenomenlere propaganda yapmaları için 300 bin dolarlık bütçe ayrıldı.

Haberin Devamı