Dünya Çin'de düşen uçağın kara kutusu bulundu

Çin'de düşen uçağın kara kutusu bulundu

Paylaş
Çin'de düşen uçağın kara kutusu bulundu

Çin'in güneyindeki Guangşi bölgesinde pazartesi günü düşen ve 132 kişiyi taşıyan China Eastern Airlines'a ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı enkazının yayıldığı alanda yapılan aramalarda canlı birine ulaşılamadı. Ancak havayolu şirketi halen resmi olarak ölümlere ilişkin bir rapor açıklamış değil. Gelen son dakika gelişmesine göre ise uçağın kara kutusu bulundu.

Çin devlet medyasına göre yağmur sebebiyle toprak suyla doldu ve arama kurtarma çalışmalarına bir süre ara verildi. Uçakta 123 yolcu ve 9 mürettebat bulunuyordu. Fransız haber ajansı AFP, muhabirinin kaza alanına girmesinin engellendiğini bildiriyor. Çin'de büyük bir üzüntüye yol açan trajedi sonrası Devlet Başkanı Şi Cinping, kapsamlı bir soruşturma talimatı verdi. BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Havayolunun ve Çin Havacılık Kurumu (CAA) yetkililerinin araştırmaları devam ediyor. Kurumun, sivil yolcu taşımacılığı uçaklarında iki hafta sürecek bir inceleme yapacağı da açıklandı.

Haberin Devamı

KALKIŞ YAPMAYACAKLAR

Ülkede 1400 adet bulunan Boeing 737-800 tipi uçakların tamamı inceleme boyunca kalkış yapmayacak. Yetkililer henüz kazanın sebebine dair bir açıklama yapmadı.

Yerel gazetecilere göre dağlık bir bölgede uçağın yere çakılmasıyla meydana gelen kaza sonrası çıkan yangın, alana giden ekiplerce söndürülmüştü. Ardından yolcu ve uçuş ekibini arama çalışmaları başlamıştı. Şimdiye kadar uçağın bazı parçaları ve yolculara ait yanmış çantalar ve cüzdanlar bulundu. Sosyal medya videolarında uçaktan arta kalan parçaların tepelere yayıldığı görülüyor.

Yerel saat ile 13.11'de Kunming'den yola çıkan MU5735 sayılı uçağın Guangzhou'ya 15.05'te varacaktı. Uçuş takip sitelerine göre uçak bir saattir havadaydı ve hedefine varmak üzereydi.

Haberin Devamı

CHINA EASTERN ÇİN'DEKİ EN BÜYÜK ŞİRKETLERDEN


China Southern ve Air China'dan sonra ülkenin en büyük üçüncü havayolu şirketi olan China Eastern, kaza geçiren yolculara ve ailelerine geçmiş olsun dileklerini, derin taziyelerini iletti.

Hava yolu şirketi tüm Boeing 737-800 uçaklarını indirdi ve bilgi almak isteyenler için bir yardım hattı kurdu. Weibo hesabında ve internet sitesinde şirketin yas amacıyla logosunu kararttığı kaydedildi. Ormanlık alana çakılan Boeing 737-800 tipi uçağın yedi yıl önce üretildiği bildiriliyor. Bu modelin selefi olan Boeing 737 Max, 2018'de Endonezya'da 2019'da Etiyopya'da ölümcül kazalara karıştıkları için Çin'de yasaklanmıştı.

UÇAĞIN KARA KUTUSU BULUNDU

İngiliz Daily Mail gazetesi, düşen uçağın kara kutusunun bulunduğunu açıkladı. Çin havacılık otoritesi sözcüsü Liu Lusong gazetecilere verdiği demeçte, MU5735'in kara kutusunun 23 Mart'ta bulunduğunu' söyledi. Pilotların kuleden gelen birçok çağrıyı yanıtsız bıraktıkları ifade edildi. Yetkililer, eşyaların ve uçağın çoğunluğunun tamamen yanmasından dolayı uçaktaki herkesin öldüğünü tahmin ediyor. Henüz ölümler hakkında resmi bir açıklama yok.