Dünya Çin'den ABD'ye çağrı: Tayvan kartını oynamayı bırakın

Çin'den ABD'ye çağrı: Tayvan kartını oynamayı bırakın

Paylaş
Çin'den ABD'ye çağrı: Tayvan kartını oynamayı bırakın

ABD'li üst düzey siyasetçi Nancy Pelosi, Çin'in tüm itirazlarına rağmen Tayvan'a gitti. Pelosi, Tayvan halkıyla dayanışmanın her zamankinden önemli olduğu mesajını verdi. Pekin yönetimi ise hem ada yakınlarında askeri tatbikat başlattı hem Tayvan'a bir dizi yaptırım açıkladı. Pelosi'nin Tayvan ziyareti, Çin Hükümetini kızdırdı. Savaşın eşiğine gelen iki ülke, tüm dünyanın da dikkatini çekti. Gelişmelere ilişkin bir açıklama yapan Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Vekili Fei Wang, "ABD'yi şiddetle ‘Tayvan kartını' oynamayı bırakmaya davet etti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, dün Çin'in itirazlarına karşın Tayvan'a gitti. Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak gören Çin, Pelosi'nin uçağının Tayvan'a inmesinin hemen ardından ABD'nin Pekin Büyükelçisi Nicholas Burns'ü Dışişleri Bakanlığına çağırarak, Washington'u bu hamlenin "bedelini ödeyeceği" konusunda uyardı. Çin Savunma Bakanlığı da Tayvan adası çevresinde bir dizi askeri tatbikat başlattı. ABD ve Tayvan ise Çin'in tehditleri karşısında geri adım atmadı.

Haberin Devamı

"TAYVAN'I YÜZÜSTÜ BIRAKMAYACAĞIZ"

Son 25 yıldır adayı ziyaret eden en kıdemli Amerikalı siyasetçi olan Pelosi, Tsai ile görüşmesinde Tayvan'ı yüzüstü bırakmayacaklarını söyledi, heyeti ve kendisinin sarsılmaz dostluklarını su götürmez bir şekilde göstermek için Tayvan'da olmaktan gurur duyduklarını vurguladı. ABD'li politikacı, "Şimdi ABD'nin Tayvan'la dayanışması hiç olmadığı kadar can alıcı. Ve bugün adaya getirdiğimiz mesaj bu" dedi.

PEKİN: EKTİKLERİNİ BİÇECEKLER

Nancy Pelosi'nin ziyaretine şiddetle karşı çıkan Çin, Pekin'deki ABD Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı ve Washington'ı protesto etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying ise, bugün düzenlediği basın toplantısında Pelosi'yi şov yapmak ve tribünlere oynamakla suçladı. "Hiçbir ülke, hiçbir güç ve hiç kimse Çin hükümetinin ve halkının ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğünü koruma kararlılığı konusunda yanlış hesaplar yapmamalı" diyen sözcü Chunying, Washington'ın Pekin'i kışkırtmayı denediğini savundu.

Haberin Devamı

ÇİN BAŞKONSOLOSU POSTA'YA KONUŞTU

Krize neden olan bu ziyaretle ilgili Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Vekili Fei Wang, "ABD'yi şiddetle ‘Tayvan kartını' oynamayı bırakmaya davet etti.

"BARIŞI BALTALIYOR"

Nancy Pelosi, 2 Ağustos'ta Çin'in güçlü itirazlarını ve ciddi uyarılarını göz ardı ederek yaptığı ziyarete ilişkin Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Vekili Fei Wang POSTA'ya konuştu. Fei, "Bu, ‘Tek Çin' ilkesi ile Çin ve ABD arasındaki Üç Ortak Bildiri hükümlerinin ciddi bir ihlalidir. Bu, Çin ile ABD ilişkilerinin siyasi temeli üzerinde büyük bir etki yapıyor, Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ciddi şekilde ihlal ediyor. Bu ihlal, Tayvan Boğazı'ndaki barış ile istikrarı ciddi şekilde baltalıyor ve ‘Tayvan'ın bağımsızlığını' isteyen ayrılıkçı güçlere ciddi şekilde yanlış bir sinyal gönderiyor" dedi.

"ATEŞLE OYNYAN KENDİNİ YAKAR"

Tayvan sorununun, Çin-ABD ilişkilerinin tam kalbinde yer alan en önemli ve en hassas konu olduğuna dikkat çeken, Fei Wang, "Amerika Birleşik Devletleri, kendi adına, Çin'i kontrol altına almak için Tayvan'ı kullanmaya çalışıyor. ABD, Tek Çin ilkesini sürekli olarak çarpıtıyor, belirsizleştiriyor ve içini boşaltıyor, Tayvan ile resmi ilişkilerini hızlandırıyor ve ‘Tayvan'ın bağımsızlığı' ayrılıkçı faaliyetlerini cesaretlendiriyor. Ateşle oynamak gibi olan bu hamleler son derece tehlikelidir. Ateşle oynayanlar kendilerini yakacaklardır" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"PROVOKASYONLARA KARŞILIK"

2 Ağustos gecesinden itibaren, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Tayvan Adası çevresinde bir dizi ortak askeri operasyon başlattığını söyleyen Fei Wang, "Operasyon, ABD ve Tayvan yönetiminin Tayvan sorunu doğrultusunda yaptığı tehlikeli davranışlara yönelik alınan gerekli tedbirdir. Tayvan’ı ziyaret edenler ve Tayvan’daki ayrılıkçılara ciddi bir şekilde, Çin’in ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü korumak için bütün provokasyonlara karşılık vermeye yeterince özgüvene ve yeteneğe sahip olduğunu ilan ediyoruz" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'Yİ TAKDİR EDİYORUZ"

Tayvan sorununun tamamen Çin'in bir iç meselesi olduğunu söyleyen Fei Wang, "Çin, ABD'yi ‘Tayvan kartını' oynamayı bırakmaya şiddetle çağırıyor. Çin’in dost ülkesi olan Türkiye, öteden beri ‘Tek Çin’ ilkesini izliyor, ve Çin tarafı bunu takdirle karşılıyor. Türk tarafı ile esas hassasiyetlerimizi ilgilendiren konularda karşılıklı desteklerimizi kararlı bir şekilde sürdürmeye hazırız" dedi. 

Haberin Devamı