Dünya Dehşete düşüren iddia: Rus askerler Belarus'ta radyasyon tedavisi görüyor!

Dehşete düşüren iddia: Rus askerler Belarus'ta radyasyon tedavisi görüyor!

Paylaş
Dehşete düşüren iddia: Rus askerler Belarus'ta radyasyon tedavisi görüyor!

Ukrayna'daki nükleer enerji santrali Çernobil çalışanlarından gelen bir iddia tüm dünyayı dehşete düşürdü. Çernobil çalışanlarına göre, Rus askerlerinin kullandığı radyasyon önleyici ekipmanlar yetersizdi. Askerler, Çernobil'deki radyasyon oranı tehlikeli derecede yüksek olan Kızıl Orman'a gönderildi. Ardından ise radyasyon tedavisi için Belarus'a nakledildi. Norveç vatandaşlarına, Soğuk Savaş döneminden kalan nükleer sığınaklarını hazır hale getirmeleri çağrısı yaptı.

Posta.com.tr / Çernobil’in Ukrayna tarafından geri alındığı haberleri gelirken, nükleer santral çalışanlarından tüm dünyayı dehşete düşürecek bir iddia geldi. Çernobil çalışanlarından gelen iddiaya göre, Çernobil’deki Rus askerleri, maruz kaldıkları radyasyon nedeniyle hastalanınca Belarus’un Gomel kentindeki radyasyon tedavi merkezine gönderildi.

Haberin Devamı

'ÖLDÜRÜCÜ DÜZEYDE YETERSİZDİ'

Çernobil çalışanlarına göre, Rus askerlerinin kullandığı radyasyon önleyici ekipmanlar öldürücü düzeyde yetersizdi.
Belarus’un Telegram kanalındaki bir haberde, geçen hafta yedi otobüs dolusu Rus askerinin Gomel’deki radyasyon tedavi merkezine götürüldüğü bildirildi.



KIZIL ORMAN'A KORUNMASIZ GİRDİLER

Çornobil Tur Operatörleri Derneği Başkanı Yaroslav Yemelianenko, Kremlin güçlerinin Çernobil’de kurallara uymadıklarını ve yüksek derecede toksik bir bölge olan Kızıl Orman’a gittikleri için hastalandıklarını söyledi.


‘Komutan veya askerlere yapılan küçük bir bilgilendirme bu sonuçlardan uzak tutabilirdi’ diyor Yemelianenko.
Çernobil çalışanları, Rus askerlerinin geçen ay koruyucu ekipman olmadan Kızıl Orman’a gittiklerini, radyoaktif tozu kaldırarak vücutlarına girmesine neden olduğunu ileri sürdü. 

Haberin Devamı

FELAKET SONRASI BU ADI ALDI

Kızıl Orman adını 1986 yılında Çernobil'de meydana gelen nükleer felaketin ardından bölgedeki çam ağaçları radyasyon nedeniyle kızıla dönünce aldı. Çernobil çalışanlarına göre hala yüksek oranda radyasyon barındırdığından, santral çalışanları da dahil, o bölgeye kimse gitmesine izin verilmiyor.

Ancak 24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'ya işgal başlatmasının ardından Rus konvoylarının Kızıl Orman'a tanklarla girdiği belirtiliyor. Üstelik konvoylardan birinin kullanılmayan bir yoldan geçtiği söyleniyor. 

NORVEÇ HÜKÜMETİNDEN 'SIĞINAKLARI HAZIRLAYIN' ÇAĞRISI

Öte yandan Norveç hükümeti vatandaşlarına, Çernobil'de meydana gelebilecek herhangi bir radyasyon serpintisi ihtimaline karşı Soğuk Savaş döneminden kalma sığınakların hazır edilmesini ve radyasyon ilaçları stoklamalarını söyledi. 

Savunma Bakanı Odd Roger Enoksen, sivillere sığınaklara girmeleri için 72 saat öncesinden haber verileceğini söyledi.