Dünya Doğuya yeni Rus operasyonu

Doğuya yeni Rus operasyonu

Paylaş
Doğuya yeni Rus operasyonu

Ukrayna ordusu, Rusya’nın Donetsk ve Luhansk bölgelerini ele geçirmek için ‘agresif bir operasyon’ başlattığını duyurdu. Ukrayna askerleri Rus konvoylarını karşılayacak şekilde konuşlandı.

Rusya 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna’yı işgal operasyonunun ilk günlerinde başkent Kiev gibi birçok büyük şehri hızla kuşatmış ancak haftalar geçse de ele geçirememişti. Ukrayna’nın kuzeyinden çekilen işgal kuvvetleri, Rus yanlısı ayrılıkçıların bulunduğu doğuya doğru ilerliyor. Harkov önceki gece ağır bombardımana tutulurken, Donbas’taki Luhansk ve Donetsk bölgelerine de top ateşinin arttığı belirtildi. Rus birliklerinin yavaş ancak Ukrayna güçlerini kuşatacak şekilde ilerlediği bildirildi.

Haberin Devamı
Rus savaş uçakları Donetsk Bölgesi’ndeki Ukrayna mevzilerini vurdu Rusya’ya ait savaş uçakları Ukrayna’nın Donetsk Bölgesi’nde bulunan Ukrayna mevzilerini vurdu. Rusya, İstanbul’da Rus ve Ukraynalı müzakere heyetlerinin bazı konularda uzlaşmasının üzerine Kiev ve Çernihiv Bölgeleri’nden çekilme kararı almış, Rus ordusu saldırılarını Donbass Bölgesi’ndeki Donetsk ve Luhansk bölgelerine yoğunlaştırmıştı.

YOLLAR TUTULDU

Ukrayna, 8 yıldır ayrılıkçılarla devam eden savaşta tecrübe kazanmış askerlerini batıdan gelen Rus saldırısını karşılayacak şekilde yeniden konuşlandırdı. Ülkenin batısı ile doğusunu bağlayan yollar üzerinde kontrol noktaları kurulduğu kaydedildi. Donbas’taki ayrılıkçılar ile 2014’te ilhak edilen Kırım arasındaki koridor üzerinde bulunan Mariupol’deki savaş da tüm hızıyla sürüyor. Ülkenin güneyinde ise karşı taarruza geçen Ukrayna güçlerinin Herson’da 3 yerleşim birimini işgalden kurtardığı açıklandı.

HENÜZ VAKİT VARKEN KAÇIN

Ukrayna ordusu Donbas’a yönelik yeni Rus saldırılarını göğüslemeye hazırlanırken, sivillerin bölgeden uzaklaştırılması için çalışılıyor. Luhansk Valisi Serhiy Gayday “Sivillere sesleniyorum: Henüz vakit varken burayı terk edin. Hâlâ otobüsler ve trenler çalışıyorken bu fırsatı kullanın” dedi.

Haberin Devamı

 

Siviller tren istasyonlarına akın ederken, araçlarıyla kaçanların ülkenin doğusunu batıya bağlayan yollarda onlarca kilometrelik trafik oluşturduğu bildirildi.

NATO'DAN TANK YARDIMI

Çekya, ordu envanterinde bulunan ancak kullanılmayan çok sayıda Sovyet yapımı T-72 tipi tank ile BVP-1 tipi zırhlı aracı Ukrayna’ya gönderdi. 

Böylece NATO üyesi Çekya; Ukrayna’ya tank gönderen ilk ülke oldu. Aynı zamanda ilk kez bir Avrupa Birliği üyesi ülke Ukrayna’ya taarruz silahı sevkiyatında bulunuyor.