Dünya Dörtlü zirveden istediğimizi aldık

Dörtlü zirveden istediğimizi aldık

Paylaş
Dörtlü zirveden istediğimizi aldık

İsveç ve Finlandiya, NATO’ya üye olmak istiyor, Türkiye terör örgütlerine destek verdikleri gerekçesiyle bunu veto ediyordu. Madrid’deki dörtlü zirve sonrası ortak mutabakat imzalandı. Açıklanan 10 maddelik ortak bildiri, ‘Türkiye istediğini aldı’ şeklinde yorumlandı.

İspanya’nın başkenti Madrid’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in katıldığı 4’lü görüşme iki saat sürdü. Görüşme sonrası İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik süreçleri hakkında üçlü memorandum imzalandı. Memoranduma Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, İsveç Dışişleri Bakanı Anne Linde imza attı. Ayrıca 10 maddelik ortak bildiri açıklandı. Türkiye, iki üyenin üyeliklerine uyguladığı blokajı kaldırdı.

Haberin Devamı
Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında memorandum imzalandı Türkiye-İsveç-Finlandiya tarafından imzalanan Ortak Momerandum'da 'Finlandiya ve İsveç'in PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacağı' üzerinde anlaşma sağlandı. Anlaşma dünya basınında geniş yer buldu. İngiliz Economist dergisi, Madrid'deki NATO zirvesinde, Türkiye'nin veto tehdidini kaldırması ile sonuçlanan anlaşmayı 'Erdoğan'ın zaferi' olarak yorumladı.

ORTAK BİLDİRİDE ALINAN KARARLAR

1- Finlandiya ve İsveç, PKK’nın yasaklanmış bir terör örgütü olduğunu teyit etti.

2- Terörizmle mücadelede Türkiye’ye tam destek verilecek.

3- Türkiye’ye yönelik terör propagandası engellenecek.

4- PKK ve uzantılarının para toplama faaliyetleri yasaklanacak.

5- Savunma sanayinde ambargolar kaldırılacak ve işbirliği artırılacak.

6- Terör suçlularının iadesi konusunda somut adımlar atılacak.

7- PYD-YPG ve FETÖ’ye destek sağlamama taahhüdü verildi.

8- Güvenlik ve istihbarat kuruluşlarını içeren işbirliği mekanizması tesis edilecek.

9- Bildirideki adımların denetimi için mekanizma kurulacak.

10-Taraflar görüşmeyi takiben somut adım atacaklarını taahhüt etti.

'HARIKA BIR BAŞLANGIÇ'

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden mutabakata ilişkin, Türkiye, İsveç ve Finlandiya'yı tebrik etti. Biden, “İsveç ve Finlandiya'yı NATO'ya davet etmek konusunda hayati bir adım olan mutabakat ittifakımızı ve ortak güvenliğimizi güçlendirecek zirveye harika bir başlangıç" yorumu yaptı.

SON 10 YILIN KRIZI AŞILDI

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, üçlü memorandum imzalanmasından memnuniyet duyduğunu söyledi. NATO ülkelerinin liderlerinin bugün İsveç ve Finlandiya'yı NATO'ya katılmaya davet için karar alacağını belirten Stoltenberg, “Son 10 yılın en büyük güvenlik krizi aşıldı” dedi.