Dünya Dünya Bucha'ya ağlıyor... Zelenskiy'den Türkiye talebi

Dünya Bucha'ya ağlıyor... Zelenskiy'den Türkiye talebi

Paylaş
Dünya Bucha'ya ağlıyor... Zelenskiy'den Türkiye talebi

Ukrayna Bucha sokaklarında çoğu elleri arkadan bağlanmış ve yakın mesafeden ensesine kurşun sıkılarak öldürülmüş 410 cesedin bulunmasına yönelik tepkiler büyüyor. Ukrayna Devlet Başkanı’ndan sonra ilk kez bir AB lideri, Rusya’nın ‘soykırım’ yaptığını açıkladı. Rus birliklerin Kiev çevresinden çekilirken özellikle de Bucha kentinde yaptığı vahşet dünyayı ayağa kaldırdı. Şu ana kadar 410 sivilin işkence görüp, elleri bağlı şekilde sokak ortasında infaz edildiği belirlendi. ABD Başkanı Biden 'Putin bir savaş suçlusu, bir zalim. Savaş suçları konusunda bir yargılama talep ediyorum' dedi.

Ukrayna’da 26 Şubat’ta işgal edilip 1 ay sonra Rus ordusundan geri alınan Bucha’da yaşanan dehşet dünyayı şok etmişti. Çoğu elleri arkasından bağlanmış sivil cesetleriyle dolu kentte Rusya ‘katliam’ yapmakla suçlanmıştı. Sokaklarda 410 ceset tespit edilmişti. Kentteki bir toplu mezarda da 57 ceset bulundu. Bölgede yaşayanlarla görüşen İngiliz Guardian Gazetesi, Rus askerlerinin bazı cesetlerin üzerinden tanklarla geçtiğini yazdı.

Haberin Devamı
Zelenskiy: Tahliyeler konusunda Türkiye ile görüşüyoruz Rus birliklerinden temizlenen Ukrayna'nın Bucha kentini ziyaret eden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Barış zafer olmadan olmayacak ve diplomatik bir zafer olmalı" ifadelerini kullanarak, "Tahliyeler konusunda Türkiye ile görüşüyoruz" dedi.

PATLAYICI TUZAKLANDI

Sokaktaki bazı cesetlere patlayıcı tuzaklandığı iddia edildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, Bucha’da yaşananları ‘soykırım’ olarak nitelendirirken Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Bucha’da ‘kasıtlı bir katliam’ yapıldığını söyledi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, olası savaş suçlarının soruşturulabilmesi için Bucha’daki tüm cesetlerin mezardan çıkarılması ve kimliklerinin belirlenmesi gerektiğini belirtti.

3 BİN 455 SİVİL ÖLDÜ

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez “Bucha’dan gelen görüntüler olası bir soykırımın işareti” dedi. Sanchez, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesini ‘soykırım’ olarak nitelendiren ilk Avrupa Birliği (AB) lideri oldu. ABD Başkanı Joe Biden, Putin’i savaş suçlusu olarak niteleyerek yargılanmasını talep etti. Biden, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar getirmeye devam edeceklerini kaydetti. Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna’da 3 bin 455 sivilin öldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

'BİZ YAPMADIK ABD YAPTIRDI'

Rusya, Bucha’daki sivil katliamında sorumluluğu olduğu iddiasını Savunma Bakanlığı’nın “Kiev rejiminin başka bir sahne performansı” açıklamasıyla yalanladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada olayın ‘provokasyon’ olduğu ve ABD ile NATO tarafından emredildiği öne sürüldü. Rusya ‘provokasyon’ nedeniyle Birleşmiş Milletler’den toplantı talep etti. Ayrıca Rusya’da Ukrayna’ya yönelik provokasyon soruşturması başlatıldı. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Bucha’daki olayların kronolojisinin Ukrayna’nın iddialarını desteklemediğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise “Bucha’daki durum sahte bir saldırı, kurgulanmış görüntüleri sosyal medyada Batı ve Ukrayna yaydı” dedi.

'KASAPLAR, KATİLLER'

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise katliam sonrası savaşın başından beri ilk kez Kiev’deki sığınaktan çıkarak dün Bucha ve İrpin’e gitti. Zelenskiy, Rusya’nın imajının artık işkence ve infazdan ibaret olduğunu söyleyerek Rus ordusuna “Katiller, kasaplar, işkenceciler, tecavüzcüler” diye seslendi. Türkiye de ‘bağımsız bir soruşturma bekliyoruz’ açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy “Yüzlerce insan öldürüldü. Sokaklarda cesetler. Kasaplar, katiller, işkenceciler, tecavüzcüler, yağmacılar” dedi. Rusya’nın kamuoyundaki imajının artık işkence ve infazdan ibaret olduğunu söyleyen Zelenskiy, savaş öncesinde batının ‘Rusya’ya taviz verme politikasını’ eleştirdi. Zelenskiy “Ukrayna’nın NATO üyeliğini reddederek Rusya’yı yatıştırabileceklerini düşündüler. Almanya eski Başbakanı Angela Merkel ve Fransa eski Cumhurbaşkanı Sarkozy’yi Bucha’ya davet ediyorum. Rusya’ya taviz politikasının nelere yol açtığını görün” dedi. Merkel “2008’de verdiğim kararın arkasındayım. O dönem iç çatışmalar yaşanan Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya katılımı, birliğin güvenliğini riske atardı” açıklaması yaptı.

RUS ORDUSUNUN KORKUNÇ SİLAHI: TECAVÜZ

Rus ordusunun tecavüzü ‘silah’ olarak kullandığı öne sürüldü. Ruslardan geri alınan bölgelerde birçok kadın tecavüz dehşeti yaşadığını söyledi. Kadınların açıklamaları arasında toplu tecavüzler, silah zoruyla saldırılar ve çocukların gözü önünde tecavüzler gibi vakalar yer alıyor. Tecavüz uluslararası yasalarda ‘savaş suçu’ olarak kabul ediliyor. Hem Ukrayna başsavcısı hem Uluslararası Ceza Mahkemesi, konu hakkında soruşturma açacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı