Dünya Dünya diken üstünde! Çernobil Nükleer Santrali ile iletişim koptu

Dünya diken üstünde! Çernobil Nükleer Santrali ile iletişim koptu

Paylaş
Dünya diken üstünde! Çernobil Nükleer Santrali ile iletişim koptu

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Çernobil Nükleer Santrali'nin Rus güçlerinin eline geçmesinin ardından iletişimin koptuğunu ve uzaktan bağlantı sisteminin kapandığı için santralde neler olduğunu göremediklerini açıkladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), içinde 210 bilim insanın bulunduğu Çernobil Nükleer Santrali'nin Rus güçlerinin eline geçmesinin ardından iletişimin kopmasından endişeli. Rus güçleri santrali birkaç gün önce ele geçirmiş ve işleyişini güvende tutmak için bilim insanlarını rehin almıştı. IAEA, santralin uzaktan bilgi transferi sisteminin koptuğunu ve iletişimin kesildiğini açıkladı. Ukraynalı yetkililer, 2 haftadır girişlerin yasaklandığı santralle sadece mail üzerinden iletişim kurulabildiğini belirtiyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, santraldeki bilim insanlarının güvenliği için Rusya ve Ukrayna ile müzakere düzenlemeyi teklif etti.

Haberin Devamı

Bir santral gözlemcisinin yaptığı açıklamada, santral çalışanlarının sınırlı ölçüde yiyecek, içecek ve ilaca erişebildiği ve durumlarının giderek kötüleştiği belirtildi.

Ukrayna hükümeti geçtiğimiz günlerde dünyanın en kötü nükleer felaketinin yaşandığı Çernobil bölgesinden gelen radyasyonun arttığını tespit etmişti. Yetkililer bu durumun santralin çevresindeki askeri araçların topraktaki radyoaktif materyalleri hareketlendirmesinden kaynaklandığını söylemişti.

ECZANEYE KOŞTULAR

Rusya'nın Ukrayna'daki nükleer santralleri ele geçirmesinin ardından insanlar, olası bir nükleer felakete karşı koruyucu olabilen iyot takviyesi stoklamaya başladı. Tablet veya şurup olarak alınabilen iyot, radyasyona maruz kalma durumunda vücudu tiroid kanseri gibi risklere karşı korumanın bir yolu olarak kabul ediliyor. 2011 senesinde Japon yetkililer, hasar gören Fukuşima nükleer santralinin civarında bulunanlara iyot almalarını tavsiye etmişti. Orta Avrupa’daki yetkililer artan talebi anladıklarını söylediler; ancak halkı mevcut durumda iyota gerekli olmadığı ve nükleer savaş durumunda da yardımcı olmayacağı konusunda uyardılar.

Haberin Devamı

Polonya’da hastaların aradıkları ilacı kendilerine en yakın eczanede bulmalarına yardımcı olmak için kurulan bir internet sitesine göre, ülkede iyot satan eczanelerin sayısı iki kattan fazla arttı. Sitenin kurucu ortağı Bartlomiej Owczarek, "Sitemizdeki dahili veriler, iyota olan ilginin geçen Perşembe gününden bu yana yaklaşık 50 kat arttığını gösteriyor" dedi.