Dünya Dünyada bir ilk! Burun damlasıyla felci yendi

Dünyada bir ilk! Burun damlasıyla felci yendi

Paylaş
Dünyada bir ilk! Burun damlasıyla felci yendi

1 günlükken felç geçiren Hollandalı Senna Mennes için doktorlar tekerlekli sandalyeye mahkum olacağını söylüyordu. Ailesi, deneysel bir tedavi için gönüllü oldu. Burun damlasıyla kök hücre verilen Senna artık 18 aylık ve koşup oynayabiliyor.

Hollandalı Suzanne Nakhla (36), 39 haftalık hamileyken karnındaki bebeğin hareket etmediğini fark edince hastaneye yattı. Hemen sezaryenle dünyaya getirilen Senna Mennes adlı kız bebek, kuvöze yerleştirildi. Fakat 1 günlükken beyin kanaması geçirdi. Uzun süre kan gitmediği için Senna’nın beyninin sol tarafı hasar görmüştü. Doktorlar, Senna için “Büyüdüğünde tekerlekli sandalyeye mahkum olacak” dedi. Fakat Suzanne Nakhla ve partneri Sebastian Mennes (37) pes etmedi.

Haberin Devamı

50 MİLYON KÖK HÜCRE

Utrecht’teki University Medical Center’dan bilim insanları, 12 yıllık bir araştırmanın ardından Senna ile benzer durumdaki bebekler için deneysel bir tedavi uygulamaya başlayacaktı. Senna’nın ailesi tedavi için gönüllü oldu.

Aralarında Senna’nın da bulunduğu 10 bebeğe burun damlasıyla burundan 50’şer milyon kök hücre verildi. Böylece kök hücreler, hasarlı bölgelerde beyin hücresine dönüşecekti. Başarılı olan tedavinin ardından artık 18 aylık olan Senna yürümekle kalmıyor, rahatça koşabiliyor bile.