Dünya EFES 2022, Yunanistan'ı salladı: Adalara çıkarma

EFES 2022, Yunanistan'ı salladı: Adalara çıkarma

Paylaş
EFES 2022, Yunanistan'ı salladı: Adalara çıkarma

TSK’nın en büyük planlı tatbikatı olan Efes-2022, Yunan medyası tarafından manşetlerden görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerinde izlediği tatbikatta Yunanistan gazeteleri 'Türk provokasyonu bugün doruğa çıkıyor' ve 'Gerçek mermilerle atış ve adalara çıkarma' gibi başlıklarla gövde gösterisini duyurdu.

Türkiye-Yunanistan ilişkileri, Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis'in Mayıs ayındaki ABD ziyaretiyle alt üst oldu. Ankara-Atina hattında ipler bir kez daha gerilirken, Türkiye Ege Denizi'ndeki adaları silahlandıran Yunanistan'ın uluslararası anlaşmaları ihlal ederek adaların statüsünü tartışmaya açtığını kaydetti.

Haberin Devamı

Haziran ayına girildiğinde ise, sıra Türkiye'nin en büyük gövde gösterisi Efes-2022 tatbikatına geldi. Ege Denizi'ndeki uluslararası tatbikata Türkiye'nin ev sahipliğinde 37 ülke daha katılıyor.

Efes-2022’nin gündüz safhası göğüs kabarttı TSK’nın en büyük planlı tatbikatı olan Efes-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı’nın gündüz safhası denizden yapılan kara bombardımanıyla başladı. Tatbikatı Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanının yansıra diğer ülkelerin seçkin gözlemcileri takip ederken, tatbikat aksiyonlu anlara sahne oldu.

En dikkat çeken ülkeler, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya ve Güney Kore. Listede ayrıca, Azerbaycan, Kazakistan, Pakistan, Gambiya, Bosna Hersek, Somali, Katar, Avustralya, Malezya, Kosova, Ruanda, Çekya, Kuveyt, Arnavutluk, Moğolistan, Nijerya, Bahreyn, Irak, Gürcistan, Kuzey Makedonya, Libya, Slovakya, Bangladeş, Özbekistan, Etiyopya, Macaristan, Kamerun, Ürdün, Letonya, Kırgızistan ve Burkina Faso vardı.

Efes tatbikatına 2016'da 8, 2018'de 20 ülke katılmıştı. Bu yıl ise 37 ülkeyle Efes 2022 tarihinin en geniş katılımına ulaştı.

Haberin Devamı

9 bin 900 Türk askeri ve 1100 yabancı askerin yer aldığı Efes-2022'de, bugün seçkin gözlemci günü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tatbikatı yerinde izliyor. MHP lideri Devlet Bahçeli de İzmir Seferihisar'daki gövde gösterisini takip ediyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yanı sıra 10'u aşkın ülkenin savunma bakanı ve genelkurmay başkanı da İzmir'de.

GERÇEK MERMİLER KULLANILDI

Tatbikata katılan ABD ordusu, resmi internet sayfasından çok sayıda fotoğraf paylaştı. Fotoğraflarda çok sayıda Sikorsky CH-53E helikopter ve USS Arlington savaş gemisi göze çarptı.

ABD ordusu, fotoğafların altına uluslararası tatbikatta gerçek mermilerin ateşlendiği notunu düştü.

'YUNANİSTAN'A MEYDAN OKUYACAKLARI KESİN'


Mayıs ayında başlayan ve bugün sona erecek tatbikat, beklendiği gibi Yunan medyası tarafından çok yakından izleniyor. Hükümete yakınlığıyla bilinen Eleftheros Typos gazetesi, Ege Denizi'ndeki dev tatbikatı manşetinden verdi.

Kışkırtıcı başlıklarıyla öne çıkan gazete, 'EFES 2022: Türk provokasyonu bugün doruğa çıkıyor - Erdoğan ve Bahçeli Türklerin Yunan adalarına 'çıkarması'nı izleyecek' manşetini attı.

'Gerilim iklimi: Erdoğan ve Bahçeli Ege'deki Türk tatbikatına katılacak' diyen Ta Nea gazetesi, her iki liderin de Yunanistan'a bir kez daha meydan okumasının kesin olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Proto Thema internet sitesinin başlık tercihi ise 'Erdoğan ve Bahçeli bugün İzmir'de: EFES 2022'de gerçek mermilerle atış ve adalara çıkarma' oldu.

 

Kathimerini gazetesi, haberini 'Erdoğan ve Bahçeli Ege'deki askeri tatbikata birlikte katılıyor' başlığıyla sayfalarına taşıdı.

Kathimerini'de dikkat çeken bir başka haber, ana muhalefet lideri Aleksis Çipras'ın Başbakan Kiryakos Miçotakis'in Ege Denizi'ndeki adalara gerçekleştirdiği geziyi eleştirmesi oldu. SYRIZA lideri Çipras gerilimin artmasının ne Yunanistan'a ne de Türkiye'ye bir faydası olmadığını söyledi.

CNN Yunanistan da Kathimerini'yle benzer bir başlık kullandı: 'Erdoğan ve Bahçeli Ege'deki EFES 2022 tatbikatında birlikte.'

To Vima gazetesi, ABD'nin Yunanistan'dan Sakız Adası'nın güneyi için NOTAM ilan etmesini istediğini yazdı. Gazetenin haberine göre, Amerikan ordusu İzmir Seferihisar'ın karşısındaki bölgede insansız hava araçlarıyla tatbikat gerçekleştirecek.

Bugün akşamüstü başlayacak tatbikat için bölge hava trafiğine kapatılacak ve bir ABD drone'u havalanacak. To Vima, Ankara'dan gelen adaların silahsızlandırılması açıklamalarına ABD'nin drone tatbikatıyla açık bir yanıt verdiğini savundu.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN YUNANİSTAN'A GÖZDAĞI

Rusya Ukrayna savaşı, dünyada barışın ve istikrarın pamuk ipliğine bağlı olduğunu göstermiştir. Böyle kritik bir dönemde, Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'ta ülkemizin haklarına ve çıkarlarına tevessül edilmesinden üzüntü duyuyoruz. Bazı Yunan siyasetçiler, gerçeklikten uzak söz ve eylemlerle gündem olmaya çalışıyorlar. Halbuki bu tip konuların şımarıklık kaldırmayacağı ortadadır. Tarih önünde bunun hesabını verecektir. Doğu Akdeniz'de ülkemiz ana karasına ülkemize 2 km'den daha az, Meyis Adası için yetki talep etmesini uluslararası camianın takdirine bırakıyoruz. Yunanistan'ı gayriaskeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Sayın Miçotakis herhalde adalara turistik çıkarma yapıyor.

1999 ve 2006 yıllarında Anayasa İnsan Hakları Mahkemesinde mahkum edilen Yunanistan'a göz yumulduğu ortadadır. Türkiye Adalar'daki haklarından vazgeçmeyeceği gibi uluslararası haklarını savunmaktan da geri durmayacaktır.

Haberin Devamı

Yetki alanlarımızda bize rağmen herhangi bir işlem yapılmasına izin vermedik vermeyeceğiz.

Tarihimizden ve medeniyetimizden kaynaklanan sorumluluklarımız var. Bu anlayışla kardeşlerimizin yanında yer aldık. Karabağ'da 30 yıldır süren işgal sona erdik.