Dünya El Kaide lideri balkonda öldürüldü! Joe Biden'dan açıklama

El Kaide lideri balkonda öldürüldü! Joe Biden'dan açıklama

Paylaş
El Kaide lideri balkonda öldürüldü! Joe Biden'dan açıklama

Altı ay önce yeri belirlenen Eymen el Zevahiri, CIA tarafından bir Taliban yöneticisinin Kabil'deki evinde dronedan fırlatılan füzeyle vuruldu. ABD Başkanı Joe Biden, El Kaide lideri Eymen el-Zevahiri'nin öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamasında, 'Artık adalet yerini buldu ve bu terörist lider artık yok' dedi.

ABD, terör örgütü El Kaide'nin lideri Eymen el Zevahiri'yi Afganistan'da silahlı insansız hava aracından ateşlenen füzeyle öldürdü. AP, Afganistan'daki drone saldırısının Pazar günü öğleden sonra başkent Kabil'de düzenlendiğini belirtiyor. AP'ye göre, Beyaz Saray öldürülen kişinin Zevahiri olduğu doğrulanıncaya kadar bir açıklamada yapmadı. AP, silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırısının CIA tarafından gerçekleştirildiğini ve sahadaki bir Amerikan ekibinin de destek verdiğini aktarıyor.

Haberin Devamı

BALKONDA VURULDU

11 Eylül saldırılarını planlayan ve koordine eden El Kaide beyni olarak bilinen terör liderinin yeri, altı ay önce belirlendi. AP'ye konuşan üst düzey istihbarat yetkilisine göre, El Kaide lideri Zevahiri'nin öldürüldüğü ev üst düzey Taleban lideri Siracedden Hakkani'nin danışmanlarından birine ait.

Uluslararası haber ajanslarına konuşan üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi ise, Zevahiri'nin Kabil'de bir evin balkonunda drone'dan fırlatılan füzeyle hedef alındığını söyledi.

BİDEN: ARTIK ADALET YERİNİ BULDU

ABD Başkanı Joe Biden, "Artık adalet yerini buldu ve bu terörist lider artık yok. Ne kadar sürerse sürsün, nereye saklanırsan saklan, halkımız için bir tehditsen, ABD seni bulur ve çıkarır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'AFGAN HALKINI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Zevahiri'nin öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Taliban'ın taahhütlerine uyma konusundaki isteksizliği veya yetersizliği karşısında, Afgan halkını güçlü insani yardımlarla desteklemeye ve özellikle kadın ve kız çocuklarının insan haklarının korunmasını savunmaya devam edeceğiz" dedi.

OBAMA'DAN AÇIKLAMA

Eski ABD Başkanı Barack Obama ise sosyal medya hesabından Zevahiri'nin öldürülmesine ilişkin bir mesaj yayınlayarak, "Bu geceki haberler aynı zamanda Afganistan'da savaşa girmeden terörün kökünü kazımanın mümkün olduğunun kanıtı. Ve umarım bu haber, 11 Eylül ailelerine ve El Kaide'nin elinde acı çeken herkese bir nebze olsun barış sağlar" dedi.

11 EYLÜL’Ü PLANLADI

Terör örgütü El Kaide’nin kurucuları arasında yer alan Ez-Zevahiri’nin, diğer kıdemli üyelerle birlikte, 2001’de meydana gelen ve 3 binden fazla kişinin öldüğü 11 Eylül saldırılarının düzenlenmesinde rol aldığına inanılıyor. FBI’a göre Zevahiri, 11 Eylül saldırılarının yanı sıra 12 Ekim 2000’de 17 ABD denizcisinin öldüğü, 30’dan fazlasının da yaralandığı USS Cole saldırısını da planlayan isimdi.