Dünya En eski piramitte, en yeni keşif! Tam 250 tane

En eski piramitte, en yeni keşif! Tam 250 tane

Paylaş
En eski piramitte, en yeni keşif! Tam 250 tane

Mısır’da bilinen en eski piramit olan Sakkari nekropolisinde yapılan kazılarda çıkartılan 250 boyalı lahit ve 150 bronz heykel önceki gün basına tanıtıldı. Lahitlerin içinde halen mumyaların olduğu belirtildi. Bulunan lahitlerden birinin 2 bin 500 yıllık olduğu bildirildi. Paha biçilemeyen eserler, başkent Kahire’deki Büyük Mısır Müzesi’nde sergilenecek.

Mısır'ın başkenti Kahire'nin güneyindeki Sakkari arkeolojik alanında Antik Mısırlı mimar Imhotep'inki de dahil olmak üzere bronz heykelcikler ve 250 boyalı lahit keşfedildi. Sakkari nekropolisinde bir düzineden fazla piramit, hayvan mezarlığı ve antik Kıpti Hıristiyan manastırları yer alıyor. Bu bölge, UNESCO Dünya Mirası listesindeki eski Mısır başkenti Memphis'in geniş nekropolüdür.

Haberin Devamı

Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi başkanı Mostafa Waziri gazetecilere verdiği demeçte, son kazılarda ortaya çıkarılan 150 bronz heykelcik arasında antik dünyada "mimaride devrim yaratan" İmhotep'e ait olduğu belirtilen kalıntıların da yer aldığını söyledi.

MÖ 3000 yılında yaşayan Imhotep, eski Mısır'ın ünlü Djoser basamaklı piramidi inşa etti. Daha sonra ise tıp tanrısı oldu. Waziri, şimdiye kadar bölgede dört mevsim kazı yapan arkeolojik görev için hedeflerini şu sözlerle anlattı:

"Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ortaya çıkarılan diğer heykelcikler Bastet, Anubis, Osiris, Amunmeen, Isis, Nefertum ve Hathor gibi çeşitli tanrı ve tanrıçaları tasvir ediyor."

Waziri, kazı çalışmalarda ayrıca MÖ beşinci yüzyılda "Geç Dönem'e ait, içinde mumyalar bulunan 250 ahşap lahit" ortaya çıkarıldığını söyledi.

Haberin Devamı

EL DEĞMEMİŞ YAZIT

Ekip, ayrıca bir lahitin içinde el değmemiş ve mühürlü bir papirüs bulduğunu söyledi. Waziri, tam restorasyon ve çalışma için Kahire'nin merkezindeki Mısır Müzesi'nin laboratuvarına transfer edildiğini söyledi.

Tahminen dokuz metre uzunluğunda olan papirüs, muhtemelen Ölüler Kitabı'nın bölümlerini içeriyor. Ölüler Kitabı, Mısırlıların ölüleri yeraltı dünyasında yönlendirmek için kullandığı büyülerden oluşan cenaze metinleri koleksiyonlarını içeriyor.

MÜZEYE TAŞINACAK

Lahitler, bu yıl içinde Kahire'deki Giza piramitleri yakınında açılışını yapmayı umduğu Büyük Mısır Müzesi'ne taşınacak. Yeni müzenin, son yıllardaki arkeolojik keşiflere ek olarak, Turizm sektörünü canlandırması hedefleniyor. 

Mart ayında Sakkari'de beş antik Firavun mezarı ortaya çıkarıldı ve geçen yıl Ocak ayında, MÖ 11. yüzyılda sona eren Yeni Krallık'tan kalma 50'den fazla ahşap lahdin keşfedildiği açıklanmıştı.