Dünya Fareleri 'psikopata' çevirdiler

Fareleri 'psikopata' çevirdiler

Paylaş
Fareleri 'psikopata' çevirdiler

Araştırmacılar, hamsterları daha sakin hale getirmek için DNA'larında yeni bir düzenleme yaptı. Ancak bunun yerine hamsterlar önemli ölçüde değişti ve birbirlerine karşı daha agresif hale geldiler.

Bilim insanları, sosyal davranışlar ve gen bağlantısını araştırmak için hamsterların genetiğini değiştirdi. Ancak hamsterlar daha sakin hale gelmesi beklenirken agresifleşti. Georgia Eyalet Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, CRISPR adlı gen düzenleme aracını kullanarak, hamsterların beyinlerindeki sosyal davranışları düzenleyen bölgeyi değiştirmeye çalıştılar. 

Haberin Devamı

Bu değişimle hamsterların saldırganlığını ortadan kaldırmayı ve iletişimlerini artırmayı planlasalar da tam tersi oldu. 

Hamsterler çok daha sosyal olurken daha agresif hale geldiler. Hem erkek hem de dişi hamsterların diğer hemcinslerine karşı saldırgan hale gelmesi her iki cinsiyette de görüldü. 

GEN TEKNOLOJİSİ

CRISPR, kanserden körlüğe kadar bir çok hastalık için mucizevi tedaviler geliştirilmesine yardımcı olabileceğine inanılan bir gen düzenleme teknolojisidir. Canlının belirli özelliklere sahip olmasını sağlayacak DNA düzenlemesinin yapılmasını sağlar. 

Bilim insanlarının hamsterları denek olarak seçmesinin nedeni, insanlara oldukça benzer olmaları. Bu araştırma ile otizm ve depresyon gibi rahatsızlıklara da çözüm bulunması ön görülüyor. 

Haberin Devamı

Hamsterların strese verdikleri tepkilerin insanlara benzediğini söyleyen araştırmacılar, hamsterların da tıpkı insanlar gibi stres hormonu kortizol salgıladıklarını belirttiler. Ayrıca insanların yakalandığı kanser türlerine hamsterlar da yakalanıyor.