Dünya Finlandiya ve İsveç için tercih zamanı: Ya terör örgütleri ya NATO

Finlandiya ve İsveç için tercih zamanı: Ya terör örgütleri ya NATO

Paylaş
Finlandiya ve İsveç için tercih zamanı: Ya terör örgütleri ya NATO

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya’nın başkenti Berlin’de İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile görüştü. Türkiye, NATO'ya girmek isteyen Finlandiya ve İsveç'e PKK/YPG'ye destek vermeyi kesmeleri şartını koştu. İki ülke için şimdi tercih zamanı.

Almanya’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’nın ardından basına açıklama yaptı. Önceki gün ve dün yapılan görüşmelerin verimli geçtiğini dile getiren Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılımı konusundaki düşüncelerini net şekilde dile getirdiklerini belirtti. Çavuşoğlu, NATO’nun açık kapı politikasını desteklediklerini ifade etmekle birlikte, “NATO adı üstünde bir ittifaktır. Burada müttefiklik dayanışması çok önemlidir” dedi.

Haberin Devamı
Çavuşoğlu: "NATO'ya üye olacak ülkeler, PKK-YPG'ye destek vermemeli" Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı öncesi yaptığı konuşmada, "NATO'ya üye olacak ülkeler, PKK-YPG terör örgütlerine destek vermemeli" dedi.

‘MÜTTEFİKLİK RUHU’

“Bu iki ülkenin, PKK/YPG terör örgütüyle yaptığı görüşmeler ve özellikle de İsveç’in yaptığı silah yardımı dahil tüm rahatsız olduğumuz konuları, neden karşı olduğumuzu gayet açık bir şekilde sergiledik” diyen Çavuşoğlu, “Finlandiya ile İsveç’e ve NATO üyesi olup yine bu terör örgütleriyle görüşen ülkelere, Türkiye’ye savunma sanayi ürünleri konusunda ihracat kısıtlaması yapanlara bu tutumlarından vazgeçmeleri gerektiğini, bunun müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu anlattık” ifadelerini kullandı.

NATO: TÜRKİYE’NİN ENDİŞELERİ GİDERİLİR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg; tüm müttefikler açık kapı politikasını desteklediği için İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğe hak kazandığı konusunda hemfikir olduklarını, Türkiye’nin de bunu engellemek gibi bir niyeti olmadığını dile getirdi. ‘ORTAK ZEMİN BULUNUR’ Ankara’nın endişelerinin giderileceğini belirten Stoltenberg, “Türkiye bazı endişelerini dile getirdi ve NATO’da her zaman olduğu gibi ortak bir zemin bulabileceğimizden eminim” diye konuştu.

Haberin Devamı

FİNLANDİYA KARARINI AÇIKLADI

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, NATO üyeliğine başvuracaklarını bir basın toplantısıyla resmen duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine sıcak bakmadığı yönündeki açıklamaları konusunda ise Niinistö, “Açıkçası bu beni şaşırttı” dedi.

‘NET BİR CEVAP GEREK’

Niinistö, “Bir ay önceki telefon konuşmamızda Cumhurbaşkanı Erdoğan başvurumuzu olumlu olarak değerlendireceğini söylemişti. Ancak bunlar dün (önceki gün) duyduklarımızdan farklıydı. Bence şu anda ihtiyacımız olan şey, net bir cevap. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gündeme gelen sorunlar hakkında yeni bir görüşme yapmaya hazırım” dedi.

BLINKEN: FİKİR BİRLİĞİNE VARACAĞIMIZDAN EMİNİM

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Türkiye, Finlandiya ve İsveç konusunda devam eden bir görüşme var. Sonuç şu ki, NATO’ya üyelik süreci söz konusu olduğunda, fikir birliğine varacağımızdan eminim” dedi. Blinken, ABD’nin İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğini ‘güçlü şekilde’ destekleyeceğini belirtti.

Haberin Devamı