Dünya Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği için Türkiye'nin şartı

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği için Türkiye'nin şartı

Paylaş
Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği için Türkiye'nin şartı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’e Türkiye’nin beklentilerini aktardı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması sonrası denge politikalarından vazgeçip NATO’nun koruması altına girmek isteyen İsveç ile Finlandiya’nın üyeliği Türkiye’nin itirazlarına takılmıştı. Çözüm arayışlarını sürdüren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede; İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik talebi hakkında Türkiye’nin meşru endişelerini giderecek adımların atılması gerektiğini yineledi.

Haberin Devamı
Milli Savunma Bakanı Akar, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Brüksel'deki NATO Karargahı'nda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü.

‘SOMUT ADIM’ VURGUSU

Erdoğan; somut adımlar görmeden, terörizmle mücadele ve savunma sanayi işbirliği konusunda paradigma değişikliğine gidileceğine dair yazılı taahhütler verilmeden süreçte ilerleme sağlanamayacağını vurguladı. Stoltenberg ise “Yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik” açıklaması yaptı. Stoltenberg’in çabalarını takdirle karşıladıklarını belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Biz bu iki ülkeye yazılı şekilde beklentilerimizi iletmiştik. Somut cevap bekliyoruz” dedi.

BRÜKSEL’DE NATO ZİRVESİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere dün Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO Karargahı’na geldi. Akar, NATO Daimi Temsilciliği ile Türk Askeri Temsilciliği’ni ziyaret etti. Akar, hassas bir dönemden geçildiğini ifade ederek gerek Türkiye’nin savunma ve güvenliği gerekse ittifakın faaliyetleri çerçevesinde çalışmaların daha büyük hassasiyetle devam etmesinin önemini vurguladı.

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE İLE DİYALOĞU SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM’

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ile bir araya geldi. NATO üyeliğine değinen Andersson, “Finlandiya ile beraber hareket ediyoruz. Sorun çözülene kadar Türkiye ile diyaloğu sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyorum” dedi. Türkiye’nin terörle mücadelede daha fazla adım atmasını istediği İsveç, terörle mücadele yasasını sıkılaştırma kararı aldı. Dışişleri Bakanı Ann Linde terör suçlarına karşı daha sert cezalar içeren bir yasanın temmuzda yürürlüğe gireceğini söyledi.

‘FİNLANDİYA VE İSVEÇ’IN NATO ÜYESİ OLACAĞINA EMİNİM’

İspanya’da bu ay sonu yapılacak NATO Liderler Zirvesi öncesi Hollanda, Danimarka, Letonya, Polonya, Portekiz ve Romanya liderleri önceki gün Hollanda’nın Lahey kentinde bir araya geldi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte; İsveç ile Finlandiya’nın NATO’ya katılacağından emin olduğunu ve Türkiye’nin endişelerinin giderilmesi için çalıştıklarını söyledi.

RUSYA: PAZARLIK YOK

Rusya’nın Suriye özel elçisi Alexander Lavrentyev; Ankara’nın Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılması konusundaki tutumu karşılığında Türkiye’nin Suriye’ye yönelik askeri operasyonuna göz yummayacaklarını söyledi. Lavrentyev, bu yönde bir pazarlık içinde olmadıklarını belirtti. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da “Türkiye’nin olası askeri operasyonu Suriye’ye istikrar getirmeyecektir. Bu harekatın gerçekleşeceğine inanmıyoruz” dedi.

Haberin Devamı