Dünya Fransa'da kritik seçim

Fransa'da kritik seçim

Paylaş
Fransa'da kritik seçim

Fransa, yeni cumhurbaşkanını belirleyecek seçimin ilk turu için bugün sandık başında.

Anketler seçimin ikinci turunun, 2017'de olduğu gibi liberal Emmanuel Macron ile milliyetçi Marine Le Pen arasında geçeceğini gösteriyor. Seçimin ilk turunda, mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yanı sıra Marine Le Pen, muhafazakar Valerie Pecresse, radikal sol Jean-Luc Melenchon, milliyetçi Eric Zemmour, çevreci Yannick Jadot, komünist Fabien Roussel, sosyal demokratların adayı Anne Hidalgo, Nicolas Dupont-Aignan, Jean Lassalle, Philippe Poutou, Nathalie Artaud yarışacak.

Haberin Devamı

ANKETLER NE DİYOR?

Bugünkü seçimde en fazla oy alan iki aday, 24 Nisan'daki ikinci turda yarışacak. Son anketler, Macron ile Le Pen'in ilk turda ipi göğüsleyeceğine işaret ediyor. İlk tura ilişkin anketlerde Macron'un oy oranı yüzde 25-28 bandında çıkarken, Le Pen ise yüzde 20-23 aralığında. Ancak Le Pen'in ikinci turda sürpriz yapabileceğini öngören anketler kafaları karıştırıyor.

Bununla birlikte adından çok söz ettiren Eric Zemmour da dikkat çekici bir isim. Le Pen ile birlikte özellikle İslam ve Müslüman karşıtı görüşleri dile getiren Zemmour, milliyetçilik konusunda iddialı Le Pen'i bile "bu alanda ödün vermekle" suçlamıştı. Zemmour, son dönem anketlerinde yüzde 12-15 bandında görülüyordu.

Haberin Devamı