Dünya Her gün 100 ölüm! Ukrayna'da savaşın üçüncü ayı

Her gün 100 ölüm! Ukrayna'da savaşın üçüncü ayı

Paylaş
Her gün 100 ölüm! Ukrayna'da savaşın üçüncü ayı

Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna’yı işgal girişiminin bugün 90’ıncı günü. Ülkeyi kısa sürede ele geçirme planında hüsrana uğrayan Rusya, ordularını Rus yanlılarının olduğu Donbas’a çekti. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy bölgede her gün 100 Ukraynalı’nın öldüğünü söyledi.

Rusya 3 ay önce 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal girişimine başlamıştı. Ancak kısa sürede ülkeyi ele geçirme planları başkent Kiev, Lviv, Harkov gibi büyük kentlerdeki direniş nedeniyle hüsrana uğramıştı. Rusya bir tek haftalarca kuşatma altında tuttuğu Mariupol’u ele geçirebilmişti. İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna savaşında hayatını kaybedenlerin sayısının Afganistan’daki savaşında uğradığı kayıplara yakın olduğunu açıkladı. Çatışma bölgelerinden askerini çeken Rusya, ordusunu doğuda Rus ayrılıkçıların olduğu Donbas’a göndermişti.

Haberin Devamı

DAVOS’TA KONUŞTU

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, Donbas’ta her gün 50-100 Ukraynalı’nın öldüğünü söyledi. Zelenskiy, İsviçre Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda dün video konferans yoluyla dünya liderlerine seslendi. Rusya’ya karşı ‘azami yaptırımlar’ çağrısında bulunan Zelenskiy “Rusya 2014’te Kırım’ın ilhakından sonra daha ağır bir ekonomik darbe alsaydı, 3 ay önce Ukrayna’yı işgal edemezdi” dedi.

Zelenskiy, Rusya’ya karşı tam petrol ambargosunu, tüm Rus bankalarının muafiyet olmaksızın küresel sistemlerden men edilmesini, Rusya’nın bilişim endüstrisi ile bağları koparmayı ve Rusya ile ticareti kesmeyi önerdi.

TARIHI DRAM

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, dünya genelinde zorla yerinden edilen insan sayısının tarihte ilk kez ilk kez 100 milyonu geçtiğini açıkladı. Bu rakam Afganistan, Burkina Faso, Kongo, Etiyopya, Myanmar ve Nijerya’daki çatışmalar nedeniyle geçen yıl 90 milyona ulaşmıştı. Bu yıl sadece Ukrayna’da 6 milyon kişi ülkeyi terk etti, 8 milyon kişi ülke içinde yer değiştirdi.

Haberin Devamı

Buna karşılık dünya genelinde en fazla göç veren ülke Suriye. ‘Resmi rakamlara göre’ en çok göç alan ülkenin 3.6 milyon kişiyle Türkiye olduğu açıklandı. Uluslararası göçün başlıca nedenleri silahlı çatışmalar, şiddet ve insan hakları ihlalleri.

SAVAŞ SUÇLUSUNA MÜEBBET HAPIS

28 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının 4’üncü gününde Sumi kentinde Rus Çavuş Vadim Shishimarin (21), 62 yaşındaki Ukraynalı sivil Oleksandr Shelipov’u öldürmüştü. Yakalanan Vadim Shishimarin, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de dün ‘savaş suçu’ndan yargılandı. Mahkeme, teğmenin verdiği emri yerine getirdiğini söyleyen Rus askere müebbet hapis cezası verdi. Bu, Rus işgaline karşı ilk savaş suçu davası oldu. 10 binden fazla savaş suçu tespit ettiğini belirten Ukrayna, en az 40 dava açmaya hazırlanıyor.