İklim serveti

İklim olaylarından olumsuz etkilenen ülkeler için verilen finansmandan zengin ülkelerin daha çok yararlandığı ortaya çıktı.
4.5 TRİLYON DOLAR
1995’ten 2024’e kadar 9 bin 700’den fazla aşırı hava olayı nedeniyle 832 binden fazla kişi öldü. Yaklaşık 4.5 trilyon dolar tutarında doğrudan ekonomik kayıp kaydedildi. Aşırı hava koşullarından en çok etkilenen ilk 10 ülke Dominika, Myanmar, Honduras, Libya, Haiti, Grenada, Filipinler, Nikaragua, Hindistan, Bahamalar oldu.
İngiltere'nin iklim politikası analiz kuruluşu Carbon Brief ve Guardian gazetesi, iklim finansmanını analiz etti. Araştırma, ‘iklim krizine’ karşı verilen uluslararası finansmanın büyük bölümünün beklenenden farklı ülkelere gittiğini ortaya koydu. Zengin ülkelerin, yoksul ülkelere iklim değişikliğiyle mücadele için her yıl 100 milyar dolar sağlama taahhüdü var. Fakat 2021–2022 verileri, bu paranın dağıtımında ciddi dengesizlikler olduğunu gösterdi. Analize göre dünyanın en yoksul 44 ülkesi, toplam iklim finansmanının yalnızca beşte birini aldı. İki yılda 33 milyar dolar taahhüt edildi. Bu grupta Haiti, Mali, Nijer, Sierra Leone, Güney Sudan ve Yemen bulunuyor. Üstelik bu paranın büyük kısmı hibe edilmedi, geri ödemeli kredi olarak verildi.
DENETİMSİZ DAĞITIM
Bu ülkeler aynı dönemde 91.3 milyar dolar dış borç geri ödeyerek, aslında aldıklarının üç katı kadar parayı borca harcadı. Buna karşın, ekonomik olarak güçlü ülkeler ve petrol zengini devletler büyük finansmanlar aldı. Hindistan 14 milyar dolarla en büyük alıcı oldu. Hindistan, Çin, Brezilya dahil gelişmekte olan ülkelere 98 milyar dolar gitti. Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya’dan 1 milyar dolardan fazla kredi aldı. Suudi Arabistan ise yine Japonya’dan 328 milyon dolar kredi aldı. Balkan ülkeleri toplam 3.5 milyar dolar destek gördü. Sırbistan kişi başına, yoksul ülkelerin yaklaşık 10 katı finansman aldı. Uzmanlar, sistemin zengin ülkelerden yoksul ülkelere para aktarmak için tasarlanmış olmasına rağmen, denetim eksikliği nedeniyle paranın siyasi ve ekonomik olarak güçlü ülkelere kaydığını vurguladı.





