Dünya 'İmkansız'ı başardılar! Babasız doğum

'İmkansız'ı başardılar! Babasız doğum

Paylaş
'İmkansız'ı başardılar! Babasız doğum

Çinli bilim insanları, dişi fareden aldığı yumurta hücrelerini genetik yapısını değiştirip tekrar hayvana enjekte etti. Bu yöntemle babasız olarak hamile kalan dişinin dünyaya getirdiği farelerden biri, yetişkinliğe ulaşıp kendi yavrularını doğurdu.

Bazı sürüngen, balık ve bitki türlerinde görülen babasız üremenin memeliler için imkansız olduğu düşünülüyordu. Sebebi ise memelilerde yavruya hem anne hem babanın DNA’sının geçmesiydi. Ardından ‘genomik damgalanma’ adı verilen süreçle anne ve babadan gelen genlerden hangisinin aktif olacağına karar veriliyor, diğeri ise ‘sessize alınıyordu’. Fakat Çin’deki Şangay Jiao Tong Üniversitesi’nden bilim insanları, bir farenin erkek olmadan üremesini sağladı.

Haberin Devamı

GENETİK MANİPÜLASYON

Bilim insanları, dişi fareden döllenmemiş yumurta hücreleri aldı. Sonra da genetik manipülasyon yoluyla DNA dizisinde 7 farklı noktada oynama yapıp hücreleri fareye enjekte etti. Bu yöntemle baba olmadan hamile kalan fare, doğum yaptı. Yavrulardan biri yetişkinliğe ulaşabilirken diğerleri öldü. Yetişkinliğe ulaşan fare de kendi yavrularını doğurdu. Bu yöntem uzun vadede insanlarda erkek olmadan üremeyi sağlayabilir.