Dünya İngiltere'den sığınmacıları Ruanda'ya götürecek ilk uçak bu akşam kalkıyor

İngiltere'den sığınmacıları Ruanda'ya götürecek ilk uçak bu akşam kalkıyor

Paylaş
İngiltere'den sığınmacıları Ruanda'ya götürecek ilk uçak bu akşam kalkıyor

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, bazı sığınmacıları ülkeden Ruanda'ya taşıyacak ilk uçağın bugün kalkacağını, başka sığınmacıların da daha sonraki uçaklarla gönderileceklerini söyledi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, bugünkü ilk uçakta yer alması planlanan onlarca sığınmacı, sınır dışı edilmelerine karşı bireysel itirazlarda bulunup davalarını kazanarak listeden çıkarıldı. Geri kalan 7-8 sığınmacının üçünün daha bugün kalkıştan önce itirazda bulunması bekleniyor.

Haberin Devamı

Uçağın tamamen engellenmesine yönelik son girişim dün temyiz mahkemesi tarafından reddedildi.

Uçuşun maliyetinin 500 bin sterlini aşması bekleniyor ancak yetkililer bu yolla insan kaçakçılarının girişimlerini sekteye uğratmayı hedeflediklerini belirtiyor.

Sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planına tepki gösteren muhalif politikacıların yanı sıra Anglikan Kilisesi liderleri de planı kınayan açıklamalar yaptı.

Bir hükümet sözcüsü, son dakika yasal itirazların sürmesinin beklendiğini ancak uçuşları başlatmaktan "vazgeçilmeyeceğini" kaydetti.

Sözcü, sığınmacıları Doğu Afrika ülkesi Ruanda'ya göndermenin "insan kaçakçılarının iş modelini yıkacağını" ve "nihayetinde hayat kurtaracağını" söyledi.

BİREYSEL İTİRAZ

Haberin Devamı

Bu akşam yapılacak uçuşun aslında onlarca yolcuyu taşıması planlanıyordu. Ancak listedeki sığınmacıların çoğu sınır dışı edilmeye karşı bireysel itirazlarında başarılı oldu.

Uçakta kaç kişinin gönderileceği tam olarak belli değildi. İçişleri Bakanlığı dün gece bu sayının 8 olduğunu açıklarken, Care4Calais adlı sığınmacılara yönelik yardım kuruluşu sayının 7'ye düştüğünü söyledi.