Dünya İnsanların yüzünde yaşayıp çiftleşiyorlar!

İnsanların yüzünde yaşayıp çiftleşiyorlar!

Paylaş
İnsanların yüzünde yaşayıp çiftleşiyorlar!

Demodex folliculorum akarları hemen hemen her insan tarafından taşınır. Araştırmacılar bu akarın genomunu ilk kez sıraladı. Üstelik bu akarların genomunda, insanların cildine yerleşebilecek gen dizilimi de var. Uzmanlar, akarların yakında 'insanlarla birleşebileceğini' söylüyor.

Her insanın vücudunda derisi üzerinde yaşayan ve gözeneklerde üretilen mumsu yağı yiyen akarlar bulunuyor. Mikroskobik eklembacaklı bu canlılar gözle görülmüyor. 0.3 milimetrelik boyuttalar. İngiltere’nin Reading Üniversitesi’ndeki araştırmalarda ilk kez akarların gen dizilimi ortaya çıkarıldı. Buna göre akarların sanıldığı gibi dış parazitler olmadığı, insanların vücuduna yerleşebilecek bir gen dizilimine sahip olduğu belirlendi. Bu parazitler, insanlar uyurken yüzde, kirpiklerde, saçlarda veya meme uçlarında çiftleşiyor.

Haberin Devamı

PEKİ YÜZ AKARI NEDİR?


Yüz akarı olarak adlandırılan Demodex folliculorum, insan vücudundaki tüylerde yaşayan ve cilt hücrelerini ve yağlarını tüketen küçük böceklerdir.

Demodex muhtemelen uzun süredir bizimle yaşıyor. Araştırmacılar, Afrika'daki ilk insanlardan beri dünya çapında var olduklarına inanıyor. 

Öte yandan Çin'den gelen akarlar, Amerika'dan gelen akarlardan genetik olarak farklı.