Dünya İran medyasında zafer naraları! Bıçak Rüşdi'nin boynunda

İran medyasında zafer naraları! Bıçak Rüşdi'nin boynunda

Paylaş
İran medyasında zafer naraları! Bıçak Rüşdi'nin boynunda

Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi’nin ABD’nin New York kentindeki Chautauqua Enstitüsü’nde katıldığı konferansta bıçaklı saldırıya uğramasının ardından sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu açıklandı. Helikopterle hastaneye götürülen ve ameliyat edilen Rüşdi’nin solunum cihazına bağlı olduğu, konuşamadığı belirtildi.

Menajeri Andrew Wylie yaptığı açıklamada; “Haberler iyi değil. Salman muhtemelen bir gözünü kaybedecek, kolundaki sinirler ve karaciğeri ciddi zarar görmüş” ifadelerini kullandı. Görgü tanıkları da saldırganın Rüşdi’yi 10 ila 15 kez, karnından ve boynundan bıçakladığını belirtti.

Haberin Devamı

SALDIRGANA METHIYE

New York polisi ise gözaltına alınan saldırganın kimliğini 24 yaşındaki Hadi Matar olarak açıkladı. Rüşdi’ye yönelik saldırı tüm dünyadan tepki çekerken, İran medyasında saldırganı öven haberler yer aldı. İran gazeteleri, ‘Bıçak Salman Rüşdi’nin boynunda’, ‘Onun boynunu koparan adamın eli öpülesidir’, ‘Şeytan cehennem yolunda’, ‘Rüşdi’ye saldıran cesur ve namuslu zata bravo’ gibi ifadeler yer aldı. Haberlerde İran’ın eski dini lideri Humeyni’nin Rüşdi için ölüm fetvası çıkardığı anımsatıldı.

HUMEYNİ’DEN ÖLÜM FETVASI

Prestijli edebiyat ödülü Booker sahibi olan yazar Salman Rüşdi’nin, 1988’de yayınlanan Şeytan Ayetleri adlı kitabı dine hakaret içerdiği gerekçesiyle tepki çekmişti. Kitabın yayınlanmasından 1 yıl sonra İran’ın eski dini lideri Ruhullah Humeyni, Rüşdi’nin öldürülmesi için fetva vermiş ve 3 milyon dolar ödül koymuştu. 80’li yılların sonunda saldırı korkusuyla hava yolları Salman Rüşdi’yi uçaklara almazken birçok protesto gösterisi düzenlenmişti. İran’ın mevcut dini lideri Hamaney de 2019’da Twitter’da Humeyni’nin verdiği fetvanın ‘kesin ve geri alınamaz’ olduğunu söylemişti.

Haberin Devamı

ŞEYTAN AYETLERİ TARTIŞMASI

Hindistan doğumlu yazar Rüşdi, 1981’de ‘Geceyarısı Çocukları’ (Midnight’s Children) kitabı ile ün kazanmış ve kitabı sadece İngiltere’de 1 milyonun üzerinde satmıştı. Rüşdi’nin bazı ayetlerin Şeytan’ın ağzından olduğunu iddia eden sürrealist, post-modern romanı Şeytan Ayetleri kitabı ise 1988’de basılır basılmaz büyük bir öfke doğurdu. Rüşdi bazı Müslüman kesimler tarafından kafir ilan edilirken bazı kesimler tarafından da ifade özgürlüğünün temsilcisi oldu.

ABD’DE YAŞIYORDU

Salman Rüşdi, Hindistan’ın İngiltere’den ayrılmasından iki ay önce Bombay’da doğdu. 14 yaşında okuması için İngiltere’ye gönderildi. Cambridge Kings College’ta tarih alanında onur derecesi aldı. İngiliz vatandaşı oldu. İslam inancını terk etti. Şeytan Ayetleri’nin yayınlanmasının ardından 9 yıl saklanmak zorunda kalan Rüşdi, İngiliz Hükümeti’nce polis korumasına alındı. Bu sırada İngiltere ve İran diplomatik ilişkileri kesti. 75 yaşındaki Rüşdi 2016’da ABD vatandaşlığı aldı ve New York’ta yaşıyor.

Haberin Devamı
Erdoğan: Piyasaları rahatlatacağız, zincir marketler de kendilerini buna göre ayarlayacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "40 çeşit üründe inşallah Tarım Kredi Kooperatifleri'nde ciddi manada indirime gidiyoruz. Piyasaları böylece daha da rahatlatacağız. Bazı zincir marketler de kendilerini buna göre ayarlayacak." dedi.