Dünya İran'da kadınların reklamlarda oynaması yasaklandı

İran'da kadınların reklamlarda oynaması yasaklandı

Paylaş
İran'da kadınların reklamlarda oynaması yasaklandı

İran'da bir dondurma reklamında oynayan kadının görüntülerinin din adamları tarafından 'kamu ahlakına aykırı' olduğuna karar verilmesinin ardından, kadınların reklamlarda yer alması yasaklandı.

İran'da din adamlarının kararıyla kadınların reklamlarda yer alması yasaklandı. Bu karar, bol başörtü takan bir kadının dondurma yerken görüntülendiği dünyaca ünlü bir dondurma markasının reklamının ülkede öfke yaratmasının ardından alındı. İranlı din adamlarını öfkelendiren reklam sonrasında hükümetten dondurma üreticisine dava açması talep edildi. 

Haberin Devamı

Yetkililer, reklamın "kamu ahlakına aykırı" olduğuna ve "kadın değerlerine hakaret" olduğuna karar verdi.

İran Kültür ve İslami Rehberlik Bakanlığı'nın ülkedeki sanat ve sinema okullarına gönderdiği yazılı açıklamada, "başörtüsü ve iffet kuralları" uyarınca kadınların artık reklamlarda yer almasına izin verilmeyeceği bildiriliyor.

KATI KURALLAR

Beyanda yazanlara göre yasak, Kültür Devrimi Yüksek Kurulu tarafından verilen karara 'uygun' olarak nitelendirildi. Kararın ayrıca  İran'ın uzun süredir yürürlükte olan ticari reklamlarla ilgili kural ve düzenlemelere dayandığı 'araçsal kullanım' ilkesinin, sadece kadınların değil, aynı zamanda çocukların ve erkeklerin kullanımını da yasaklıyor. Ancak bu ilkenin nasıl yorumlandığı iktidar yönetiminin katı kurallarına göre farklılık gösteriyor. 

Haberin Devamı