Dünya İsrail - Rusya gerginliği büyüyor: Yahudi askerleri Ukrayna'da

İsrail - Rusya gerginliği büyüyor: Yahudi askerleri Ukrayna'da

Paylaş
İsrail - Rusya gerginliği büyüyor: Yahudi askerleri Ukrayna'da

Lavrov'un Hitler'in Yahudi asıllı olduğunu söylemesiyle başlayan İsrail - Rusya gerginliği giderek büyüyor. Kremlin sözcüsü Maria Zaharova, 'Bir video gördüm' diyerek İsrailli paralı askerlerin Ukrayna'da savaştığını öne sürdü.

Sergey Lavrov'un Hitlerin de Yahudi kanı taşıdığını söylemesi ve Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin Yahudi olmasının hiçbir öneminin olmadığını savunması, İsrail'de beklendiği gibi fay hatlarını yerinden oynattı. 'Putin'in gerçek yüzü' başlıklarını atan İsrail basını Moskova'ya ateş püskürürken, Ukrayna işgalinde benimsenen tarafsızlık pozisyonunun artık geride kalması gerektiğini yazdı.

Haberin Devamı

Haaretz gazetesine röportaj veren İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Rusya Dışişleri Bakanı'nın antisemitik yalanlar yaydığını belirtip Lavrov'dan özür beklediğini söyledi.

Haaretz ayrıca, İsrail'in işgale uğrayan Ukrayna'ya askeri ve sivil yardımları artırdığını yazdı. Habere göre, İsrailliler Ukraynalılara askeri danışmanlık hizmeti veriyor ve saldırı silahları yardım paketinde yer almıyor.

KREMLİN YANLISI HESABIN PAYLAŞTIĞI PASAPORTLAR


Haaretz'deki Yossi Melman imzalı analizde ise İsrail-Rusya ilişkilerinin halihazırda bir çarpışma rotasına girdiği kaydedilip Moskova-Tel Aviv hattındaki bağlantıyı ciddi bir bozulmanın eşiğine getiren beş anahtar olay sıralandı. Analize göre, Ukrayna'da savaştığı ileri sürülen İsraillilerin pasaportlarıyla birlikte isimlerinin Rybar isimli Telegram hesabında işgalin ilk haftalarında yayınlanması, bir kırılma noktasıydı.

Haberin Devamı

Yarım milyon takipçisi bulunan Kremlin yanlısı hesapta paylaşılan 20 kişilik listenin çoğu İsrail Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının isimlerinden oluşuyordu. Aralarında konsolosluk çalışanları ve güvenlik personeli de vardı. Analizde söz konusu kişilerin Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki İsrail Büyükelçiliği'ni Polonya'ya tahliye etmek için sınırdan giriş yaptıkları belirtildi. Yossi Melman'a göre, apaçık bir şekilde bir Rus gizli servis ajanı (muhtemelen Ukraynalı) listeyi Moskova'ya sızdırdı.

Analize göre, Rusya İsrail'in Ukrayna'ya söz konusu dönemde paralı savaşçı veya silah göndermediğini biliyordu ancak liste yine de Kremlin yanlısı hesap tarafından paylaşıldı.

İSRAİLLİ PARALI ASKERLER

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, İsrailli paralı savaşçıların Ukraynalılarla birlikte Rus işgalcilere karşı cephede birlikte savaştığını ileri sürdü. Kremlin'in favori radyosu Sputnik'e röportaj veren Zaharova, daha da ileri gidip İsrailli paralı savaşçıların aşırı sağcı Neo-Nazi grup Azak Taburu'yla birlikte omuz omuza verdiğini de savundu.

Beklendiği gibi hiçbir kanıt sunmayan Maria Zaharova, "Video gördüm" dedi.